Video placeholde

Volby do Senátu: Volební obvod Zlín čeká otevřený souboj bez kandidáta ANO. Zůstane baštou lidovců?

Volební obvod číslo 80 má sice podle zákona sídlo ve Zlíně, ale krajské město do něj paradoxně nepatří. Senátní obvod totiž tvoří jih okresu Zlín a sever okresu Uherské Hradiště. Ze Zlínska k tomuto obvodu proto patří Otrokovicko a Luhačovicko, z okresu Uherské Hradiště potom zejména město Uherský Brod a jeho okolí. Volební obvod patří k nejvíce venkovským v celé zemi, když největšími městy v něm jsou „pouze“ osmnáctitisícové Otrokovice a zhruba o tisíc obyvatel menší Uherský Brod.

O mandát senátora se zde letos bude ucházet sedmička kandidátů: Radek Henner (SPD), František Jordák (KSČM), Patrik Kunčar (KDU-ČSL), Libor Lukáš (Soukromníci), Milena Kovaříková (ČSSD), Jana Juřenčáková (Realisté) a Jan Popelka (SPOZ).

Lidovci: Tam a zase zpátky

Volebně prošel senátní obvod číslo 80 zajímavým vývojem. Nejprve patřil k typickým „jihomoravským“ obvodům se silnou pozicí lidovců, následně v něm převážil trend silný na celém Zlínsku, spočívající v posunu k silnému zastoupení nezávislých uskupení a kandidátů. V posledních volbách se už ovšem tento obvod zase vrátil mezi „lidovecké“ obvody.

Prvním senátorem se v roce 1996 stal radní za KDU-ČSL z Otrokovic Jiří Stodůlka, když porazil pozdějšího nezávislého primátora Zlína, tehdy ovšem ještě kandidáta ODS Zdeňka Dostála. Stodůlka dokázal členství v horní komoře obhájit i o šest let později, když ve finálovém otrokovickém souboji porazil starostu tohoto města za ČSSD Stanislava Mišáka. V roce 2006 se ovšem i v tomto obvodě projevil nástup nezávislých uskupení, starostů a nezávislých kandidátů a Stodůlka kvůli němu podlehl v druhém kole starostce pětisethlavé obce Rokytnice Janě Juřenčákové, která tehdy kandidovala jako nestranička za Starosty a nezávislé (STAN).

Moravák Tomio

Nástup nezávislých kandidátů ovšem po dalších šesti letech smetl ze Senátu i samotnou Juřenčákovou, která se při obhajobě v barvách koalice „Starostové a lékaři podporují Janu Juřenčákovou“ nedostala ani do druhého kola. Obvod si totiž pro svou kandidaturu v roce 2012 vybrala stoupající hvězda české politiky – Tomio Okamura. Ten sice bydlel v Praze, ale s odkazem na své moravské kořeny si vybral právě tento obvod pro svou nezávislou kandidaturu.

Okamura se utkal v druhém kole s tehdejším hejtmanem Zlínského kraje Mišákem a doslova ho smetl poměrem dva ku jedné. Následně ovšem založil politické hnutí Úsvit přímé demokracie, s nímž se dostal v roce 2013 jako volební lídr do Poslanecké sněmovny, takže jeho mandát v Senátu zanikl.

V doplňovacích volbách před čtyřmi lety se obvod vrátil do tradičního lidoveckého tábora, když v druhém kole zvítězil starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar. Poprvé má díky tomu svého senátora jižní, „uherskohradišťská“ část obvodu.

Repríza doplňovacích voleb

Kunčar bude letos svůj mandát v horní komoře obhajovat. V druhém kole může proto dojít k repríze finále z doplňovacích voleb v lednu 2014, kdy proti němu stál bývalý zlínský hejtman Libor Lukáš jako kandidát ODS. Lukáš letos zkusí mandát v Senátu znovu získat, tentokrát ovšem již jako nominant Strany soukromníků Iva Valenty, který už v Senátu je, a to za sousední obvod Uherskohradišťsko. ODS ovšem Lukášovu kandidaturu oficiálně také podpořila.

Sociální demokraté, kteří nikdy na mandát v tomto obvodě nedosáhli, nominovali krajskou zastupitelku z Brumova-Bylnice Milenu Kovaříkovou. Stavební inženýr z Luhačovic František Jordák se za komunisty pokusí dosáhnout premiérově alespoň na druhé kolo. Za parlamentní strany jde pak do boje už jen voják v záloze Radek Henner za Okamurovu SPD. Ten ovšem v obvodu nemá trvalé bydliště.

Bez ANO

Už počtvrté zkusí štěstí i bývalá senátorka Juřenčáková, která v doplňovacích volbách před čtyřmi roky kandidovala za hnutí Nezávislí, ale letos byla nominována Realisty, jejichž krajskou lídryní se stala už v loňských sněmovních volbách.

Sedmým kandidátem pak bude v obvodu číslo 80 starosta tisícových Hradčovic na Uherskobrodsku Jan Popelka, který bude hájit barvy zemanovců (SPOZ).

I v tomto obvodu bude překvapivě chybět kandidát hnutí ANO, protože si jeho krajská organizace vyhodnotila, že nemá žádné vhodné osobnosti, které by vyslala do senátních voleb.