Jiří Paroubek

Jiří Paroubek Zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Buldozer Paroubek senátorem v Ostravě? To už spíš Baník porazí Barcelonu

Nezničitelný buldozer Jiří Paroubek opět vyjíždí na scénu. Bude patrně kandidovat do Senátu jako nezávislý s podporou ČSSD. Přesněji napsáno: předseda oranžových Jan Hamáček aktuálně navrhuje stranickému předsednictvu, aby schválilo kandidaturu bývalého premiéra Jiřího Paroubka jako nezávislého kandidáta do Senátu v Ostravě s podporou sociální demokracie.

Pro mladší čtenáře připomeňme, že Jiří Paroubek byl v letech 2006 až 2010 předsedou ČSSD, z pohledu dnešních výsledků sociální demokracie byl předsedou relativně úspěšným.

Co bylo, bylo…

Pravda, před deseti lety to byla jiná doba, ne že ne. Paroubek na stranický předsednický post rezignoval po parlamentních volbách v roce 2010. Tehdy nejstarší česká politická strana sice těsně vyhrála, ale ve finále skončila v opozičních lavicích. A jak s oblibou cituje prvorepublikového sociálního demokrata Rudolfa Bechyně prezident Miloš Zeman: Skýva opozice je tvrdá, suchá a neosolená.

Paroubek v roce 2011 dle názoru mnohých zbrkle opustil ČSSD a založil svou stranu či spíše straničku NS-LEV 21. Řev levicového lva nebyl ovšem v českém politickém éteru moc slyšet, resp. ho nikdo nebral moc vážně. A tak nová Paroubkova strana opakovaně ve volbách propadla. Zdá se, že J. Paroubek zas tak silnou osobností nebyl, a sám tedy straničku neutáhl. Inu, žádný strom neroste až do nebe.

Zpátky do dnešních dnů

Kandidatura Paroubka za „Oranžovou, skoro opět vládní stranu“ je na první dobrou celkem rozumná. Ostatně při současné personální vyprázdněnosti (nejen) ČSSD, se může zdát jako pověstné vytržení trnu z paty Lidového domu. Nicméně mám za to, že Paroubkovi nakonec zlomí politický vaz jedna přízemní skutečnost.

Za velice nešťastný nutno pokládat výběr okrsku. Ostrava!!!

Paroubek se sice narodil v moravské Olomouci (upozornění pro pražské a liberecké čtenáře: nezaměňovat s Ostravou), nicméně již od časů základní školy žil v Praze. Dokonce byl mj. i pražským zastupitelem anebo dlouholetým členem dozorčí rady pražského (sic!) dopravního podniku, to mu na Ostravsku opravdu moc nepomůže.

Nedělejme si iluze, že lidé-voliči bůhvíjak studují předvolební programy, což pro Senát platí dvojnásob. Proto ne-ostravské kořeny můžou sehrát obrovskou (z pohledu ČSSD a Paroubka) negativní roli.

Kdejaký starosta ostravského městského obvodu či populární místní lékař bude mít před Paroubkem obrovský náskok. Vím, zní to přízemně, ale politika takto „lacině“ prostě často funguje.

V Paroubkův neprospěch též hrají jeho opakované neúspěchy se zmíněným ztřeštěným projektem LEV 21. Lidé milují vítěze, ne naopak.

Dodejme pro informační komplexnost, že to není první Paroubkův pokus o Senát. Buldozer s logem JP již na podzim 2000 neúspěšně kandidoval do Senátu za ČSSD v Praze 8. Co si pak počne v daleké Ostravě?

Závěr

Uvidíme, jak se mu bude dařit letos, ale určitý politický instinkt říká, že to bude mít velice, ale opravdu velice těžké.

Sečteno: odložený Pražák nebude pro „region razovity“ asi skousnutelný. To už spíš Baník porazí Barcelonu, než by Pražáka zvolili v Ostravě senátorem.

Autor je právník a publicista