Po zavření volebních místností práce členů 14766 okrskových volebních komisí rozhodně neskončila. Hlasy je potřeba sečíst a odevzdat na Český statistický úřad

Po zavření volebních místností práce členů 14766 okrskových volebních komisí rozhodně neskončila. Hlasy je potřeba sečíst a odevzdat na Český statistický úřad Zdroj: Blesk:MICHAL PROTIVANSKÝ / CZECH NEWS Michal Protivansky/CNC

Druhé kolo voleb do Senátu: Bojuje se o Vystrčila, nejsilnější klub i ojedinělé úspěchy levice

Po týdnu jdou dnes a zítra voliči k druhému kolu senátních voleb v 26 obvodech. Oproti minulému týdnu jeden obvod chybí, protože na Děčínsku se stal senátorem už v prvním kole současný držitel mandátu Zbyněk Linhart, nominovaný starostovským hnutím STAN. Ve zbylých obvodech se naopak odehraje „rozstřel“ mezi finálovou dvojicí kandidátů.

I nezájem voličů o středeční „karanténní“ hlasování v druhém kole potvrzuje, že nás čeká velký propad účasti. Před čtyřmi lety, kdy se naposledy konal souboj krajských a senátních voleb, účast spadla ve finálovém kole o více než polovinu a až na pouhých 15 procent. Bylo to v jiné sedmadvacítce obvodů, ale i nyní by účast nad 20 procent oprávněných voličů byla velkým překvapením. To ale znamená, že ještě menší šance budou mít zbylí kandidáti levice (8 kandidátů ANO a 4 otevření nebo „zakuklení“ sociální demokraté). Už dopředu je jasný triumf sněmovní opozice, jen se rozhodne, který její odstín bude nejvýraznější.

Modří proti starostům o osud Miloše Vystrčila

Přestože si to jejich kandidáti napřímo rozdají jen ve čtyřech případech, bude nejsledovanějším momentem druhého kola souboj o udržení nejsilnějšího senátního klubu mezi ODS a STAN. Obě uskupení dosud měla v horní komoře devatenáctičlenný klub. Starostové obhajují v letošních volbách 4 křesla, ODS jen dvě a ve hře je i jeden ke klubu přidružený senátor za jinou stranu. Před druhým kolem jsou tedy obě strany v tomto souboji, který ovlivní, zda předsedou Senátu zůstane občanský demokrat Miloš Vystrčil, na stejné startovní pozici. Ve druhém kole mají obě strany po deseti želízcích v ohni, takže vše zůstává otevřené, i když sázkové kanceláře dávají větší šanci nominantům STAN.

Symbolem tohoto soupeření může být například druhé kolo na Lounsku, kde první kolo skončilo nejmenším rozdílem, protože nestranického kandidáta s podporou ODS (a také TOP 09 a lidovců), kulturního hybatele Vladimíra Drápala dělilo od nominanta STAN, lékaře Ivo Trešla pouhých 111 hlasů. Souboj o obvod dosud „patřící“ Babišovu ANO by proto měl být hodně vyrovnaný.

Topkaři, Piráti – kolik a kam?

Soubojem o nejsilnější klub mohou zahýbat také senátoři zvolení za TOP 09. Menší středopravicová strana teď může hrát v horní komoře důležitou roli. Nyní má TOP 09 v Senátu jen tři zástupce, z nichž ale nikdo neobhajuje. V různých aliancích se za ni do druhého kola dostali hned tři kandidáti (Michal Žantovský na Praze 5, učitel Jan Grulich na Rychnovsku a starosta Moravského Krumlova Milan Třetina na Znojemsku), a navíc TOP 09 může být blízký i kandidát lokálního uskupení Hradecký demokratický klub – právník Jan Holásek. Kdyby alespoň dva z této čtveřice zítra uspěli, může si TOP 09 ustavit vlastní klub, což by oslabilo klub STAN, kam zatím zástupci TOP 09 patřili. Představitelné je i to, že klub STAN posílí po volbách současný jediný senátor za Piráty a případně i dva pirátští kandidáti, kteří budou teď v Plzni a na Kladensku bojovat o senátorský mandát. Kdyby ovšem vznikl klub STAN s Piráty, může to také otevřít variantu odchodu senátorů za TOP 09 například ke klubu ODS či KDU-ČSL. Lidovci mají ve hře sedm kandidátů, ale obhajují šest pozic. K přeskupování sil dojde i na senátní levici.     

Chebsko: Padne jeden z nejlevicovějších obvodů v zemi?

Za příklad může sloužit obvod Cheb, který kromě stejnojmenného okresu tvoří také Tachovsko a kde ještě nikdy nebyl senátor z jiné strany než z ČSSD. Nyní tato tradice padne, protože se ve druhém kole utkává vysokoškolský učitel Miroslav Plevný za STAN a starostka Velké Hleďsebe za ANO Jaroslava Brožová Lampertová. Charakter jednoho z nejlevicovějších obvodů v republice by měl samozřejmě nahrávat kandidátce babišovců, ale i tady může volební účast zahýbat výsledky nakonec opačným směrem. Obdobný souboj na nedalekém Sokolovsku, které je voličsky podobné, takto před dvěma lety ve stejném stranickém gardu vyhrál právě nominant „stanařů“, kterým v druhých kolech senátních voleb pomáhá jejich ideologická nevyhraněnost.

Karvinsko: Levicové derby s polskou příchutí a superturismem

O senátorovi se dnes rozhoduje také na superlevicovém Karvinsku, kde v obvodě číslo 75 dosud senátorovali nejprve dva komunisté a po nich 12 let současný senátor – sociální demokrat Radek Sušil. Tahle levicová bašta dnes nepadne, protože jeho soupeřem je kandidát ANO Ondřej Feber. Tento starosta Stonavy a politik náležející k místní polské menšině je politickým turistou, který by trumfl svými stranickými přestupy snad i Vítězslava Jandáka. Zítra se může stát jediným úspěšným kandidátem za ANO, protože očekávaná nízká účast zřejmě pohřbí skoro všechny z osmi do druhého kola postupujících babišovců. Naopak Feber se může díky levicovosti tohoto obvodu do Senátu vrátit po 14 letech. Starosta Stonavy totiž vyhrál za pravicovou Unii svobody senátní volby už v roce 2002 v sousedním obvodě Karviná číslo 74. On se totiž zkrátka „stěhuje“ politicky i z obvodu do obvodu.

Pelhřimovsko: doyen favoritem

Naopak úspěch sociálního demokrata Sušila může zachránit senátní klub ČSSD, protože favoritem je v druhém kole jediný kandidát této strany Milan Štěch, který Pelhřimovsko zastupuje v Senátu nepřetržitě od jeho vzniku. V obvodě proti němu v druhém kole stojí historicky první kandidát Svobodných v druhém senátním kole – Jaroslav Chalupský, ale v silně levicovém obvodě nemá velkou šanci.

Podobně jako minulý týden může všemi předpokládanými výsledky hodně zahýbat to, jak moc poklesne pro druhé kolo volební účast. Výsledky začnou rychle nabíhat v sobotu po 14. hodině, kdy se zavřou volební místnosti.