Vítěz prvního kola senátních voleb na Praze 5 Michael Žantovský během tiskové konference ve volebním štábu TOP 09

Vítěz prvního kola senátních voleb na Praze 5 Michael Žantovský během tiskové konference ve volebním štábu TOP 09 Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Ředitel Knihovny Václava Havla, signatář Charty 77.
Senátor Václav láska
Senátor Václav Hampl
Poslankyně ODS Miroslava Němcová
Syn zesnulého Ladislava Smoljaka David Smoljak je senátorem za STAN
8
Fotogalerie

Senátní volby 2020: Nejzajímavější souboje druhého kola. Král hazardu proti lidovci a Havlův mluvčí vs. Láska

Druhé kolo senátních voleb se blíží, v pátek a v sobotu voliči rozhodnou, kdo bude příštích šest let senátorem. Volit se bude celkem ve 26 obvodech. Ve volebním obvodu Děčín již stihl vyhrát v prvním kole Zbyněk Linhart (za STAN). Přímá volba láká především silné a sebevědomé osobnosti. Připravili jsem pro vás shrnutí pěti nejzajímavějších soubojů druhého kola senátních voleb 2020.

Havlův mluvčí versus Láska

Souboj Michaela Žantovského a Václava Lásky je spíše než kláním politickým soubojem popularity. Oba dva již mají s prací v Senátu zkušenosti. Václav Láska nyní senátorský post obhajuje. Michael Žantovský v Senátu zasedal téměř před dvaceti lety. Programy obou kandidátů se výrazně neliší. V čem se oba pánové rozdělují, je přístup k senátorské práci. Václav Láska ji spatřuje především v zastupování zájmů obyvatel svého volebního obvodu Praha 5, zatímco Michael Žantovský spíše chce skrze zákonodárnou iniciativu Senátu ovlivňovat dění v celé zemi.

První dáma ODS versus profesor

Dlouholetá poslankyně ODS Miroslava Němcová se v druhém kolesenátních voleb ve volebním obvodu Praha 1 utká s obhajujícím senátorem, profesorem Václavem Hamplem. Zatímco Hampl se chlubí svými výkony v Evropském výboru Senátu a lvím podílem na návrhu ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana, Miroslava Němcová spatřuje svůj možný přínos v Senátu právě v boji proti vládní babišovsko-komunistické klice a Miloši Zemanovi, které považuje za přímé ohrožení demokracie. Souboj se vyostřil již v prvním kole, kdy se senátor Hampl neštítil upozornit na nižší vzdělání své sokyně. Ta má totiž „pouze“ maturitu, zatímco Václav Hampl je profesor, doktor přírodních věd a doktor věd.

Kompletní přehled kandidátů do druhého kola >>>

Bratrovrah versus voják ve výslužbě

Ve volebním obvodu Praha 9 došlo k zajímavému střetu již v prvním kole senátních voleb. Utkali se spolu bratři David a Filip Smoljakové, synové známého režiséra a scenáristy Ladislava Smoljaka. Rivalita mezi bratry nepanuje jen v politice. Ani jejich rodinné vztahy nejsou zrovna nejlepší. Rodinu rozdělil spor o dědictví spojené s divadlem Járy Cimrmana, jehož hry otec Smoljak spoluvytvářel. V druhém kole je Davidu Smoljakovi oponentem Eduard Stehlík, voják ve výslužbě, který je veřejnosti znám především jako „historik z televize“, ačkoliv je bývalý voják, během své služby se zabýval hlavně vojenskými dějinami v rámci Vojenského historického ústavu. Uvidíme, jak zabojuje nyní proti obhajujícímu senátoru Smoljakovi.

Zemanův otloukánek versus místostarosta z maloměsta

Michal Šmarda se usadil v paměti veřejnosti jako nešťastník, kterému Miloš Zeman zařízl politickou kariéru, když jej odmítl jmenovat ministrem kultury. Starosta a krajský zastupitel se nyní do vysoké politiky snaží dostat přes Senát, konkrétně ve volebním obvodu Žďár nad Sázavou. Jeho oponentem v druhém kole je téměř neznámý lidovec Josef Klement, který má za sebou zkušenosti z obecního zastupitelstva. I přesto nad Šmardou v prvním kole vedl o dva tisíce hlasů. Což u voleb do Senátu není málo. Uvidíme, jestli Michal Šmarda konečně prorazí.

Proč nemáte ve schránce lístky pro druhé kolo senátních voleb? >>>

Král hazardu versus lidovec folklorista

Ve volebním obvodu Uherské Hradiště obhajuje post senátora Ivo Valenta, majitel hazardní firmy SYNOT a spolumajitel Parlamentních listů. Kromě toho, že je veřejnosti znám svým skandálem, když byl v roce 2004 odsouzen za podplácení ve fotbale, je také občanem Monaka, kde profituje z nízkých daní ze svého miliardového majetku. Oponentem je mu Josef Bazala, dlouholetý starosta Starého Města, fanoušek folklóru a přední tanečník verbuňku (folklórní tanec, pozn. red.), se kterým se několikrát umístil na stupních vítězů v rámci Mezinárodního folklórního festivalu ve Strážnici. Vždy na druhém místě. Doufejme, že tentokrát se mu povede lépe.