Lídrem kandidátky hnutí Vědci pro Českou republiku bude profesor chemie a zakladatel Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Ivan Holoubek

Lídrem kandidátky hnutí Vědci pro Českou republiku bude profesor chemie a zakladatel Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Ivan Holoubek Zdroj: Profimedia

Do Europarlamentu kandidují Vědci pro ČR, dříve Hnutí Brno+. Kandidátku povede profesor Holoubek

Hnutí Brno+ změnilo název a bude v květnových volbách do Evropského parlamentu kandidovat jako hnutí Vědci pro Českou republiku. ČTK to v pondělí řekl předseda hnutí a bývalý náměstek brněnského primátora Robert Kotzian. Lídrem kandidátky bude profesor chemie a zakladatel Centra pro výzkum toxických látek v prostředí Ivan Holoubek. Na kandidátce budou i další vědci z celé republiky.

Dvojkou bude profesor chemie Viktor Kanický, trojkou Václav Dombek, který vyučuje na Ostravské univerzitě chemii a enviromentální problematiku, čtyřkou Blahoslav Maršálek z Botanického ústavu Akademie věd ČR, pětkou Jana Hajšlová, vedoucí laboratoře bezpečnosti potravin pražského ústavu analýzy potravin.

Hnutí Brno+ vzniklo předloni a neúspěšně v minulém roce kandidovalo do brněnského zastupitelstva. Letos v únoru změnilo název. Do evropských voleb jde s heslem "Nazývat věci pravými jmény". Holoubek je členem hnutí, ostatní jsou podle Kotziana bez politické příslušnosti. "Profesor Holoubek je uznávaným vědcem. Rozhodli jsme se, že seženeme další vědce s mezinárodní zkušeností. Jsou to lidé zvyklí cestovat, znají jazyky a orientují se v mezinárodním prostředí, takže mohou tyto zkušenosti uplatit," uvedl Kotzian.

Říkat pravdu

Holoubek považuje za důležité říkat pravdu. "Šanci na změnu budeme mít pouze tehdy, pokud nebudeme sami sobě lhát. Nesmysly v právních předpisech jsou prostě nesmysly, jako je bílá vždy bílá. Každý z nás má za sebou řadu úspěchů ve své profesi jak ve výzkumu a vzdělávání, tak například v expertní činnosti pro OSN, EU i řadu zemí Evropy, Afriky a Asie včetně národní úrovně v ČR," uvedl Holoubek.

V Evropském parlamentu chce hájit české zájmy. Mezi hlavní priority patří respekt k národním zájmům, bezpečnost České republiky a ochrana hranic unie. Rád by se zabýval i podporou vzdělanosti, vědy a výzkumu i inovací včetně rozvoje znalostní ekonomiky a konkurenceschopnosti České republiky a EU. Hnutí také prosazuje svobodu společnosti bez zbytečných regulací.