Tomio Okamura - ilsutrační snímek.

Tomio Okamura - ilsutrační snímek. Zdroj: Profimedia

Chladnou hlavu! Nezneužívejme instituty trestního práva k politickému boji

Volby klepou na dveře. Vše ve veřejném životě je nějaké ostřejší a rychlejší. Nezdá se vám? Jak by řekl Miroslav Donutil (respektive některá z postaviček brněnské bohémy, o kterých rád vyprávěl): Pořád se něco děje. Zaujal mne teď skutek tria lidoveckých europoslanců. Zmíněné trio (okamurovci bude zřejmě nazváno jako ALOTRIO) podalo trestní oznámení na populárního a současně kontroverzního předsedu SPD Tomia Okamuru. Co jim provedl?

Citovaný svérázný předseda patrně brzy opět parlamentního subjektu zmíněnou křesťanskodemokratickou trojici zařadil na seznam dvanácti českých delegátů v Evropském parlamentu, kteří údajně hlasovali pro uvalení sankcí na Českou republiku kvůli tomu, že zamítá příjem imigrantů, korektněji řečeno uprchlíků.

A tento perfidní seznam jeho lidé šířili zejména po sociálních sítích a alternativních médiích. Tvrzení Tomia O. se ale ukázalo jako naprosto mylné a smyšlené. Zmiňovaní naši čeští europoslanci hlasovali proti rezoluci. Ta se navíc, aby to celé bylo ještě absurdnější, uvalení sankcí reálně netýkala.

Dodejme, že předmětné lidovecké trestní oznámení pro poškozování dobrého jména a pomluvu bylo 14. 9. 2017 doručeno Vrchnímu zastupitelství v Praze a prý rovnou k rukám státní zástupkyně Lenky Bradáčové.

Nezneužívejme instituty trestního práva

In media: Rozhodně nesouhlasím, pokud nějaký politik šíří lži a pomluvy o jiných a veze se na laciné protiuprchlické vlně. Avšak současně jako právník říkám: Netahejme do politiky zbytečně instituty trestního práva. Trestní právo má být pověstná krajní mez — ultima ratio. Proto s ním velice opatrně.

Pamatuji si, jak na brněnských právech, jejichž jsem hrdým absolventem, jeden z pedagogů trestního práva ještě ve 20. století uváděl: Na dělech Ludvíka XIV. byl nápis Ultima ratio regum – tedy poslední argument králů. Zbraně byly již v těch dávných časech chápány jako poslední nástroj pro řešení královských konfliktů. V dnešních časech můžeme termín ultima ratio spojit s trestním právem. Tak jej, prosím, studenti, vždy chápejte.

Vše o parlamentních volbách na Reflex.cz >>>

Myslím, že takto by s ním měli nakládat i lidovečtí europoslanci. I když hluboce nesouhlasím s názory a stylem politiky zmíněného Tomia Okamury, myslím, že trestní oznámení by mělo být skutečně použito až jako zcela krajní prostředek.

Trestněprávní ochrana je na místě jen tehdy, pokud k ochraně nepostačují prostředky jiných právních odvětví, neboť trestněprávní řešení je třeba považovat vždy za východisko naprosto nejzazší.

Nadsázka závěrem: Stejně jako bych se pomyslně bil za to, aby předseda lidovců nebyl trestně popotahován za své výroky „o chcípání psů“, stejně se mi nelíbí trestněprávní aktivity jeho spolustraníků.

Haf, pardon, howgh.

Autor je právník a publicista