Andrej Babiš a EET - ilsutrační snímek.

Andrej Babiš a EET - ilsutrační snímek. Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Babiš chce zmírnit EET. Ale kam s koupenými e-pokladničkami? Na pole u Čapího hnízda

Andrej Babiš neumí psát na počítači, říkala to jeho mluvčí. Protože však předpokládá, že zdejší občané jsou zdatnější, přinutil svým nápadem na elektronickou evidenci tržeb i ty nejmenší živnostníky, aby si pořídili připojení k internetu a e-pokladnu. A hle, ve volebním programu slibuje právě těm nejmenším, s obratem do půl milionu a paušální daní, že je téhle povinnosti zbaví. Aby mu už pořízené pokladničky nehodili na hlavu, měl by prozradit ještě jeden podstatný detail.

Z EET, která funguje ani ne rok, hodlá hnutí ANO vyjmout například i prodejce vánočních kaprů, bufety ve školách a na dětských táborech, e-shopy… Neptejte se, proč to v koalici neprosadili ještě před schválením zákona. Slyšeli přece z mnoha stran, že pořizovat si EET bude pro řadu živnostníků, kteří denně prodají zboží za pár stokorun, nesmyslnou zátěží. Jenže „všeci kradnú“, že?! Ti „všeci“ ovšem půjdou za pár týdnů volit. A také sledovali v uplynulých měsících, jak to rodný otec EET Andrej Babiš šikovně umí s daněmi ve vlastním podnikání.

Pan Babiš píše v úvodu volebního programu svého hnutí toto: „Přečíst si náš program vám zabere asi dvacet minut a jestli máte chvilku, udělejte to právě teď. Hned. Budu, jako vždycky, moc rád, když mi potom dáte vědět svůj názor. Je to pro mě velice důležité znát názor a pocity vás všech, jednoho každého z vás“.

Výborně. Babišova výzva míří tedy i k panu T., o kterém jsme už psali. Právě zmíněnou pasáž o zmírnění EET by si měl přečíst. Patří mezi mikroživnostníky s malým obchůdkem na vsi. Kdysi chtěl své podnikání kvůli EET vzdát, bál se, že tu novinku ve svém věku nezvládne. S pomocí rodiny ji nakonec zvládl. Teď by tedy pan Babiš rád znal jeho názor a pocity. Hádám, že budou jednoznačné. Něco ve stylu, jestli si z něj někdo nechce dělat blázny.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

V programu ANO ovšem není zmínka o podstatném detailu: pokud hnutí ANO zařadí v EET zpátečku a ty nejmenší živnostníky v nové vládě od evidence opravdu osvobodí, kde bude možné už pořízené pokladničky vyhodit. Na chodník před ministerstvo financí? U Čapího hnízda? Anebo hnutí ANO počítá s tím, že i ti nejmenší si EET už raději ponechají, aby nemuseli zase skákat jinak, pokud stát změní pravidla hry? Hádej, milý voliči.