Předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda KSČM Vojtěch Filip. Zdroj: Petr Horník / Právo / Profimedia

Komunisté se mohou stát jazýčkem na váze. Samozřejmě rudým

Poslední volební model agentury CVVM za měsíc červen ukazuje, že Babišovo hnutí ANO by za podpory komunistů mohlo vytvořit jednobarevnou vládu. Pak by to byl pro komunisty velký návrat k moci.

Podílem na moci by vliv komunistů výrazně vzrostl, ačkoli mají klesající a stárnoucí členstvo. Na tom ale tolik nezáleží, důležitý je úderný předvoj a voliči, kolik stařenek lepí stranické známky není důležité.

Šance komunistů stát se tím, co se říkávalo o lidovcích, totiž být jazýčkem na váze, jsou značné. A to jazýčkem značně rudým. V praxi by jejich vliv zdaleka přesáhl nějakých 14 procent hlasů, které by jim voliči dali. Ani by se nemuseli nějak formálně podílet na vládě, ale je tady celá řada dalších věcí, kde by mohli svou moc prosadit. Jednou v nějaké radě, tlakem na média, pozměňováním zákonů, poškozováním zahraniční politiky.

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

V takovém výčtu bychom mohli pokračovat dlouho. Vzhledem k tomu, že Babišovo ANO je názorově velmi pružné a jeho hlavním cílem je vysávat státní kasu a stát se výtahem k moci a do funkcí pro různé ambiciózní lidi, nemuselo by to Babišovi nějak vadit. Koneckonců sám je bývalý komunista, takže pro něj slovo komunistický ani nemusí být příliš ošklivá nálepka.

Je tedy možné že hned dalšího či následujícího 17. listopadu už nebudeme slavit vítězství pádu komunistického režimu, ale připomeneme si, jak se komunistům podařilo v různých podobách přežít dočasně nepříznivé období a jde se dál.

Navenek tady nebudou ani směšné atributy komunistického režimu, ani zjevný útlak, což by na chvíli naše zapojení do Unie a NATO znemožnilo, ale co není, může být. Také by s velkou pravděpodobností bylo. Není hned nutné někoho zavřít za ideové zločiny, ale pokud si na někoho posvítíme po ekonomické stránce, na každého se něco najde, kdyby kladl odpor. Ostatně neposlušní oligarchové v Putinově režimu by mohli vyprávět.

Ještě to může být divoká jízda.