Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka. Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Připravil Sobotka Babišovi Paroubkův konec?

Bývalo zvykem užívat frázi Pyrrhovo vítězství. Fráze však zastarala, koho dneska zajímá klasická literatura! Proto se vtírá termín Paroubkovo vítězství. Taková volební výhra, která nedá většinu, a takový koaliční potenciál, že nebude mít s kým vládnout.

Dokonce i paní Mlžena Retardová, pisoárnice na veřejných záchodcích autobusového nádraží v Bobrdovicích pod Mrdníkem, odsoudila Sobotkův plán podat demisi celé vlády. Sobotka prý nemá koule, aby Babiše vyhodil, nastavuje vlastní hlavu na špalek, nechává republiku napospas hrátkám Miloše Ovaroviče Zemana a tak. S paní Retardovou se veze celá tsunami odsudků politických komentátorů solidních serverů i samozvaných politologů z Facebooku. Sobotka podle nich prostě podělal, co mohl. Já vidím jeho krok naopak jako naději, která může tuto zemi po volbách zachránit před Babišem.

Že velkouzenář z Kostelce vyhraje volby, je více než pravděpodobné. V České republice mu momentálně fandí asi třetina voličů a všechny ostatní politické subjekty zaostávají za ANO o deset či více procent. V tomto kontextu je vcelku jedno, proč chce třetina voličů dát hlas zkompromitovanému optimalizátorovi vlastních daní.

Berme jako fakt, že ho volit budou, Čapí hnízdo a dluhopisy sem nebo tam. No a Babiš skutečně ve volbách – možná dokonce volbách předčasných – získá třetinu hlasů. To jest méně, než aby měl v parlamentu většinu. Přesto bude nezpochybnitelným vítězem voleb. Ale co dál?

Vše o parlamentních volbách 2017 na Reflex.cz >>>

Až do úterý byla jako nejpravděpodobnější varianta, že po volbách bude v podstatě stejná vláda jako nyní před volbami. ČSSD spolu s ANO a nějakou malou partají do mariáše, aby to dalo nadpoloviční většinu. Přes veškeré ujišťování sociálních demokratů, že by do koalice znovu s Hrabišem nešli, jsem takový vývoj považoval za nejpravděpodobnější a pro naši republiku za katastrofu. Po úterku se však vše změnilo. Teď už spolu do koalice po volbách ČSSD a ANO jít opravdu nemůžou.


Komentátor Bohumil Pečinka k demisi vlády:

Video placeholde
Bohumil Pečinka analyzuje demisi Bohuslava Sobotky • Martin Bartkovský


 

Babišova podtatranská hrdost už – alespoň na nějakou dobu – po Sobotkově úderu nedovolí, aby ANO bylo v koalici se sociálními demokraty. A když se porozhlédneme po české politické scéně, tak dát dohromady partaje, které by po volbách daly Babišovi nadpoloviční většinu v parlamentu, asi nepůjde. Pokud se samozřejmě Andy nevrátí do lůna rodné strany a nespaktuje se s komunisty – ale když budou volební výsledky jen trochu přijatelné, tak by mu ani tato soudružská mesaliance nedokázala parlamentní většinu zajistit. Takže je vysoce pravděpodobné, že Babiš zkrachuje po výhře-nevýhře jako kdysi Paroubek. Že sice na procenta volby vyhraje, ale jeho koaliční potenciál bude tak nízký, že prostě nebude schopen sestavit koalici a vládu. Proto odkráčí jako kdysi Paroubek do opozice a následně do zapomnění.

Pokud skutečně bude výsledkem Sobotkova aktuálního politického Činu s velkým Č to, že Babiš po volbách popsaným mechanismem skončí v opozici, tak asi na (některé) socany změním názor.

Více se o vládní krizi dočtete v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 4. května.

Reflex 18/2017Reflex 18/2017|Archív