Petr Pavel, generál

Petr Pavel, generál Zdroj: E15 Michael Tomeš

Volební kampaň vrcholí
Andrej Babiš je hlavní reprezentant voličského bloku označovaného jako Česko B, který ve sněmovně zastupují strany jako ANO nebo SPD
A pak tu máme favorita nefavorita těchto prezidentských voleb – Petra Pavla
3
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Paradoxy voleb a dilemata Generála Pavla. Možný vítěz i poražený v jednom

Volební kampaň vrcholí a šance tří hlavních kandidátů jsou vyrovnané jako nikdy v uplynulých týdnech. Platí paradox voleb: největší šance na vítězství ve druhém kole má Petr Pavel. Zároveň má z tří hlavních kandidátů (Babiš, Nerudová, Pavel) nejmenší šance, že se do druhého kola vůbec dostane.

Paradox je to jenom zdánlivý. Andrej Babiš je prostě hlavní reprezentant voličského bloku označovaného jako Česko B, který ve sněmovně zastupují strany jako ANO nebo SPD. Zatímco voličský svět přezdívaný Česko A, jenž je více spojen s vládní koalicí, má dva rovnocenné kandidáty – Petra Pavla a Danuši Nerudovou.

Andrej Babiš díky tomu téměř jistě postoupí do druhého kola. Namísto toho rozstřel v prvním kole mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou v rámci Česka A může přinést jakýkoli výsledek, i když v těchto dnech má k postupu blíž paní Danuše.

Jiná logika

No a pak začne druhé kolo, které má zcela jinou logiku hlasování. Většina lidí nevolí toho, kdo je jim názorově nebo lidsky blíž, ale takticky. Jinak řečeno: proti někomu, kdo reprezentuje svět, který byste nechtěli vidět na Pražském hradě. Co z toho vyplývá pro dvojici Nerudová a Pavel?

Pokud do druhého kola postoupí generál Pavel, nestačí mu už nějakých 28 procent jako vstupenka pro účast ve druhém kole. Potřebuje 50 procent a jeden hlas. V této situaci je jeho potenciál oslovit různé voličské skupiny napříč Českem A i Českem B vyšší než u Danuše Nerudové.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!