Andrej Babiš, vyhlížející, čekající

Andrej Babiš, vyhlížející, čekající Zdroj: Tomáš Krist / MAFRA / Profimedia

Bohumil Pečinka: 10 důvodů, proč může Andrej Babiš vyhrát prezidentské volby

Nesmyslně interpretované průzkumy veřejného mínění vydávané za výsledky voleb i sám Andrej Babiš vytvářejí dojem, že předseda hnutí ANO je outsiderem prezidentských voleb. Je to přesně naopak. Nabídněme deset důvodů, proč je Babiš naopak jejich největším favoritem.

1) Postavil se za něj Zemanův svět

Pakt Andreje Babiše a Miloše Zemana se datuje létem 2015, když nejdříve Zeman a později i Babiš účelově naskočili na kritiku migrační politiky EU. Během několika let ovládli voličský svět levice, kdysi reprezentovaný ČSSD a KSČM, a vzájemně si vyměňují mocenskou podporu. Po roce chladných vztahů, když Zeman vyčítal Babišovi, že ho zradil v době jeho nemoci, oba opět spojili svoje zájmy. Obrazně řečeno: Martin Nejedlý se objal s Jaroslavem Faltýnkem, vojenský prokurátor Kříženecký s Markem Prchalem. Svět starých struktur a nových možností se rozhodl ochránit svoje majetky a zájmy volbou Babiše.

2) Volební kampani se daří vytvářet iluzi Babiše jako klidné síly

Volební kampaň Andreje Babiše je prakticky bez chyby. Její základní ladění ve stylu „strýc ­Andrej se o vás postará“ se daří prezentovat přes volební show. Vzniká dojem, že Babiš je tolik potřebná „klidná síla“ v neklidném světě energetické a válečné krize.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!