Miloš Zeman při své inauguraci v roce 2013

Miloš Zeman při své inauguraci v roce 2013 Zdroj: Blesk

Prezidentem byl znovu zvolen Miloš Zeman. Podívejte se, kdy bude inaugurace a jak dopadly volby u vás

Staronovým prezidentem bude současná hlava státu Miloš Zeman. Už v průběhu odpoledne bylo z dílčích výsledků patrné, že jeho náskok je pro Jiřího Drahoše příliš velký. Mimo jiné to znamená, že bude po Andreji Babišovi chtít 101 hlasů ve sněmovně, než ho jmenuje premiérem.

Miloš Zeman získá necelých 52 procent hlasů. Vyhrává ve všech krajích kromě Prahy, středních Čech, Libereckého kraje a Královéhradeckého kraje.

Současná hlava státu nakonec získá více hlasů než před pěti lety. Tehdy v druhém kole Zeman přesvědčil 2 717 405 hlasů. Letos má ještě před koncem sčítání přes 2 820 000 hlasů.

Ať žije Zeman

Prezident Miloš Zeman rozesmátý jako sluníčko přišel mezi své podporovatele za skandování "Ať žije Zeman". Se Zemanem je manželka, dcera Kateřina, Nejedlý, Hůlku, Okamura, Chovanec, Mynář a další.

Těsné vítězství udělá o to větší radost, prohlásil Miloš Zeman. "Toto je poslední politické vítězství. A za ním už nebude žádná politická porážka," řekl Zeman. "Rozhodně nehodlám iniciovat změny Ústavy," uvedl Zeman v narážce na to, že prezident u nás může být ve funkci jen dvakrát po sobě. Nechyběl ani kopanec do novinářů - pitomců. Prezidentství Drahoše by podle Zemana pro nás bylo jako kdybychom letěli v letadle, které pilotuje někdo, kdo se pilotovat učil jenom v počítačových hrách. "Budu se těšit na dalších pět let. Pět let plného pracovního nasazení. Na pět let, kdy i nadále budu jezdit mezi občany a poslouchat jejich názory."

Neprohra

"Nezvítězili jsme, ale neprohráli jsme," řekl poražený Jiří Drahoš, který Miloši Zemanovi pogratuloval k vítězství. Doufá, že energie, která se objevila před volbami, nezmizí a zůstane tady. "Slibuji vám, že tuto energii a naději ponesu i dále. Neodcházím z veřejného života." Poděkoval také svým konkurentům z prvního kola. Procentuálně je to naopak. Tehdy měl 54,8 procenta, letos zrhuba 51,5 procenta.

Video placeholde
Jiří Drahoš zpívá hymnu • Martin Bartkovský

Inaugurace prezidenta, na které Zeman složí prezidentský slib, proběhne 8. března.

Chcete vědět, jak dopadly volby ve vašem kraji, okrese, obci? Podívejte se na výsledky ZDE.