Video placeholde

Zeman v debatě „citoval“ Reflex. Drahoš prý důvěřuje Kalouskovi. Podívejte se, co skutečně řekl

Prezidentská debata na ČT byla vynikající. Nejproblematičtější pasáží byl patrně blok, ve kterém si kandidáti vzájemně pokládali otázky. Prezident Zeman si totiž s přesnými citacemi hlavu nedělá. Tentokrát do toho zamotal i týdeník Reflex.

Své otázky kandidáti předem poslali redakci a moderátorka Světlana Witowská je měla na stole v obálkách. Zemanův dotaz tedy četla ona:

„Když jste oznamoval kandidaturu, řekl jste, že jedním ze dvou politiků, kterým důvěřujete, je pan Miroslav Kalousek. Zastáváte stále tento názor? Bude vaším neformálním poradcem? Jmenoval byste ho ministrem vlády?“

Drahoš reagoval jednoznačně:

„Nikdy jsem neřekl nic takového, co jste teď vyslovila. Nikdy jsem neřekl nic takového. A Miloš Zeman jako často překrucuje. Byl jsem dotázán časopisem Reflex, s kterými politiky se mi dobře jednalo jako předsedovi Akademie věd. Řekl jsem například s Pavlem Bělobrádkem, vicepremiérem pro vědu, a také s Miroslavem Kalouskem, který byl ministrem financí. Jednal jsem s ním služebně jako předseda Akademie věd a nikdy jsem nic takového neřekl [...] To je jeden z výroků, který není pravdivý...“

Zeman na to ale zareagoval opakováním svého tvrzení:

„Ten celý výrok zněl: jeden z ministrů, jimž důvěřuji, je Miroslav Kalousek, druhý je Pavel Bělobrádek. Na tom není nic špatného, já to pouze konstatuji…“

Jak to bylo doopravdy?

Tady je přepis dvou otázek a dvou odpovědí z loňského rozhovoru Reflexu s Jiřím Drahošem.

Vy jste byl předsedou Akademie věd, což je pozice na úrovni ministra vlády. Jak se vám vlastně jednalo s českými politickými špičkami?

Jednal jsem s politiky, ale jak říkám – nikdy jsem s nimi netančil ve smyslu jejich politických hrátek. Je ovšem jasné, že v pozici šéfa Akademie věd člověk musí respektovat, jestli je vláda levicová, nebo pravicová, kdo je ministrem školství, financí nebo premiérem. Samozřejmě si mohu o dotyčném politikovi myslet, co chci, a říkat si, že bych jej nikdy nevolil. Ale pokud reprezentuje vládu a je mým partnerem ve vyjednávání, pak musím svoje osobní pocity potlačit, protože vystupuji z pozice předsedy Akademie a jde především o moji instituci.

Se kterým představitelem vlády se vám jednalo nejlépe?

Určitě se mi dobře jedná s Pavlem Bělobrádkem, nejen proto, že to je člověk, jenž má jako místopředseda vlády na starost vědu a výzkum, ale přestože ve vědě nikdy nepracoval, nechá si spoustu věcí vysvětlit, což je u politika vždy důležité. Velmi korektní vztahy jsem míval s ministrem financí Miroslavem Kalouskem, byť byl ministrem ve vládách, které Akademii věd příliš nepřály. Na Kalouskovi jsem si vážil, že cokoli slíbil, spolehlivě dodržel. Když byl premiérem úřednické vlády Jan Fischer a vyjednávali jsme o vynuceném snížení rozpočtu, choval se i on docela korektně. Největší práce byla vysvětlit politikům, že při redukci svého rozpočtu na polovinu Akademie věd opravdu nemůže poslat polovinu vědců na dovolenou s tím, že se zase někdy sejdeme a budeme pokračovat, až se rozpočet zlepší.

Celý rozhovor s Jiřím Drahošem nejen o Kalouskovi, který v Reflexu původně vyšel v březnu roku 2017 nejdete ZDE >>>


Páteční přenos z voleb on-line na info.cz >>>

Páteční přenos z voleb on-lina na blesk.cz >>>