Koho mám, sakra, volit?

Koho mám, sakra, volit? Zdroj: Shutterstock.com

Není prezident – není problém. Zrušme ho!

Jsem zrovna na několik dní pracovně na Ukrajině. Snažím se najít odbyt pro české výrobky. Bez dotací. Bez pomoci státu. Tady na Ukrajině je už pár let válka. Možná si ještě vzpomenete. Krym, Donbas… Jeden stát si usmyslel, že si vezme kus území i s daňovými poplatníky od státu druhého. Lidé umírají. Vojáci, civilisté.

Ani tady jsem ale neunikl hysterii, která provází české prezidentské volby. Média. Sociální sítě. Každý se potřebuje vyjádřit. Experti hodnotí, lidé se hádají, sociální sítě praskají ve švech. Úroveň propagandy nachází nové dno snad každým dnem, jeden by skoro uvítal něco věcnějšího a intelektuálně náročnějšího, třeba reklamu na prací prášky nebo na ženské vložky.

Ukrajina a válka. Česko a volby. Kde by člověk čekal větší hysterii? Co je vážnější problém? Každodenní přítomnost smrti, nebo to, zda na Hradě bude dělat větší, či menší ostudu Losna, nebo Mažňák?

Každých pár sekund na Zemi někdo zbytečně umře. Války, násilí, hlad, nedostatek vody, absence elementární lékařské péče. My úplně šílíme z něčeho, co náš život ovlivní méně, než kdybychom dostali chřipku.

Víte co? Mně je jedno, koho budete volit za prezidenta. Či zda budete vůbec volit. Nechci si nechat vnutit, že volby jsou něco, kvůli čemu bych měl někoho nesnášet či urážet.
Třeba když nás bude s tímto názorem hodně, nakonec dosáhneme toho, že se instituce prezidenta úplně zruší. Kdo ho potřebuje? Složenky za nás neplatí, v práci nám nepomůže, na pivo s ním nechodíme. Není prezident – není problém.

autor je zakladatel libertarianskyinstitut.cz