První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima

První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima Zdroj: Zbyněk Pecák

Prezident Zeman, důchod a učňovské školství

I největší mediální a politický ignorant si patrně povšiml, že pan Miloš Zeman obhájil post prezidenta naší republiky. Dodejme, že dle analytických rozborů se tak stalo zejména díky „mobilizaci“ mužů a žen, kteří se vůbec neúčastnili prvního volebního kola.

Jelikož vše zásadní již bylo řečeno povolanějšími, dovolím si dvě poznámky na okraj.

Řada odpůrců Miloše Zemana ho před volbou rádobyvtipně posílala do starobního důchodu. Nicméně jako právník (věnující se zejména veřejnému právu) musím upozornit na jednu nepřesnost.

Spousta lidí si vůbec neuvědomuje, pakliže posílá pana Zemana do důchodu, že on v něm již dávno (a kontinuálně) je. Prezident pobírá ke své odměně za prezidentský mandát i starobní důchod, pokud na něj má nárok. To zákon nijak nezakazuje.

Po lopatě řečeno, výkon mandátu prezidenta republiky není překážkou pro pobírání starobního důchodu. Pro informační komplexnost dodejme, že obdobný algoritmus „pracujícího důchodce“ se mohl týkat, přirozeně jen v případě úspěšného zvolení, i Jiřího Drahoše, který má taktéž důchodový věk a dostatečnou sumu tzv. odpracovaných let, po něž řádně odváděl sociální (důchodové) pojistné.

Poznámka druhá – učňovské školství

Pozornější čtenář či divák si určitě povšiml, že Miloš Zeman v posledních letech opakovaně plédoval za technické. respektive učňovské školství. Notabene činil tak i v poslední debatě na veřejnoprávní TV. V zásadě jde o správnou připomínku, nicméně jak stojí již v knize knih, podle činů, ne dle slov poznáte je.

Oznamoval mně včera sedmdesátiletý soused – technik ve výslužbě a volič Miloše Zemana –, že má Miloše Zemana docela rád, ale poslal snad Zeman svou dceru na „učňák“ nebo na ČVUT? Nikoliv, studuje si v Londýně jakési humanitní pavědy. Úplně jako holky z pražských a brněnských kaváren. „Drahoš je aspoň přírodovědec,“ dodal soused zklamaně, nicméně i tak hlasoval prý pro Miloše Zemana.

Ale již vážněji – vyvraťme si jeden oblíbený mýtus.


Vše o prezidentských volbách na Reflex.cz >>>


Není pravda, jak se nám politickými ústy opakovaně tvrdí a již se to dostalo pod kůži většině naší populace, že technické obory v Česku skoro vymírají. Prostě to není pravda!

K vyvrácení této legendy, která veřejným prostorem zněla mimo jiné i před minulými krajskými volbami (v letech 2016, 2012 i 2008) a taktéž před volbami do Poslanecké sněmovny (nejen v roce 2017, ale i před těmi předešlými), stačí pozorněji nahlédnout do relevantních statistik Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Možná budete šokováni, ale technické vzdělání je v Česku rozšířenější než v ostatních zemích OECD.

Z výroční zprávy této organizace o stavu vzdělávání vyplývá, že 29 procent českých vysokoškoláků ve věku mezi 25 a 64 lety absolvovalo technické obory. Průměr v zemích OECD je 25 procent technicky vzdělaných vysokoškoláků.

Podobný trend panuje v Česku nejen v rámci vysokého, ale i odborného středního školství, kde máme údajně nejvyšší procento středoškoláků studujících technické obory ze všech zemí OECD.

Proto nestrašme se zbůhdarma!

Auto je právník a publicista