Premiér Andrej Babiš předal prezidentovi Miloši Zemanovi demisi vlády. Zeman ho následně pověřil jednáním o vládě znova

Premiér Andrej Babiš předal prezidentovi Miloši Zemanovi demisi vlády. Zeman ho následně pověřil jednáním o vládě znova Zdroj: ČTK

Pavel Novotný: Česku hrozí pád do postsovětské bažiny, nadějí pro zklamané je nenáviděný Babiš

Poslední nadějí zoufalých proevropských Čechů se v tuto chvíli může stát jimi nemilovaný, trestně stíhaný, parlamentní demokracií pohrdající oligarcha, ne-majitel oddaných médií a premiér v demisi Andrej Babiš.

Strašidelné?

Miloš Zeman pokračuje na Hradě. Nevyhrál drtivě, naopak, signál do zahraničí je to přesto jasný: Česko zůstává zakomplexovanou postkomunistickou zemí s nejasnou geopolitickou orientací, která se v EU chová jako kverulant, zatímco Číně a Rusku nadbíhá způsobem až lokajským.

Že prezident neřídí zahraniční politiku? Že o ní rozhoduje vláda? Samozřejmě, ale prezident zemi navenek reprezentuje a podle jeho výroků si cizina dělá o Česku obraz, byť třeba pokřivený. Navíc je doma přinejmenším pro své voliče autoritou a může je vést – či spíše svést – třeba zpět na východ.

Stačilo poslouchat Tomia Okamuru, který přišel Zemanovi osobně popřát a choval se jako vítěz voleb. Sotva desítky minut po nepříliš výrazné výhře svého favorita se před kamerou doslova zajíkal nadšením při představě, že staronový prezident podpoří jeho nápady. Třeba ten na vystoupení z Evropské unie.

Za Zemanem stojí také komunisté, kteří si pro změnu přejí odchod z NATO.

Na tomto půdorysu se formuje koalice v čele s Andrejem Babišem (a jeho podnikovým hnutím ANO), který opakovaně prezidenta podpořil. Pro úplnost: do vlády možná naskočí i repasovaná sociální demokracie vedená partou příznivců Miloše Zemana a poslanců (typu Jaroslava Foldyny) homoeroticky fascinovaných ruskými propagandisty na západních motorkách, jinak známých pod názvem „Noční vlci“.

Jsme svědky začátku konec západního směřování České republiky? Stahují voliči z rezavého (ostravského) pásu a někdejších Sudet spoluobčany z Prahy a Středních Čech do postsovětské bažiny v pásmu nikoho, rozuměj ve sféře ruských zájmů?

Babiš není Evropan srdcem, jeho obchodní zájmy jsou ale na Západě. Na rozdíl od východně orientovaných, myslících i vyhlížejících patronů Miloše Zemana. Přejme si, aby to tak zůstalo až doby, než se k volbám dožije nová, komunismem nenakažená generace.

Další komentáře Pavla Novotného najdete na webu Info.cz >>>