Bude se Zeman stále orientovat na východ?

Bude se Zeman stále orientovat na východ? Zdroj: Foto Aha! – Karel Janeček,

Zeman a zdraví: Čím lékaři dopují pana prezidenta?

Jsou lidé, kteří za vším hledají ženu. Já jsem jiný – já za vším vidím drogy. A tak mne proměny pana prezidenta, které můžeme pozorovat při jeho veřejných vystoupeních, naplňují vážnou obavou o jeho zdraví. Speedy jsou svinstvo!

Pozorný divák televize, který sledoval předvolební a volební klání na svém monitoru, musel jistě zaznamenat až kouzelné proměny staronového prezidenta Miloše Zemana. Pan prezident někdy působí mimořádně svěže a jindy zase jako oživlá mrtvola, zombie. Pokud se dobře pamatujete na jeho pochod v Evropském parlamentu, kdy ho ochranka stěží udržela na nohách, víte, o čem mluvím. Podobně když jmenoval poprvé Babiše premiérem, tak to vypadalo, že ihned po jmenování zemře, neměl pod kontrolou mimiku a padalo mu pravé víčko. Vysílený stařec nad hrobem.

Zázračné uzdravení

Proto první, co mne napadlo, když jsem pak pana prezidenta viděl v duelu ČT, bylo, že si dal lajničku koksu. Pak jsem však tuto svatokrádežnou myšlenku z technických důvodů zavrhl. Jednak kdyby Zeman šňupal koks, snížil by se tím na úroveň pražské kavárny, kterou tak pohrdá. A za druhé po koksu by byl prvních deset či patnáct minut manický a upovídaný a za čtyřicet či padesát minut by mu koks v krvi došel a on by zvadnul jak květina v suché váze. To se však nestalo: Přestože na něm byla únava vidět, neodpadl. Byly sice momenty, které by mohly svědčit o užití budivých látek, ale nebylo jich moc.

Jediný opravdu koksový žblept, který jsem zaznamenal, byl ten, když si pan prezident stěžoval, jak na něm veřejnost hledá mouchy. Třeba to, že mu prý údajně padá pravé víčko, svědčí o neurologickém nálezu. Při tomto výroku mu samozřejmě padalo LEVÉ víčko (což svědčilo o neurologickém nálezu) a celé to vypadalo dojemně – opět vysílený nemocný stařec. Ale až ke konci pořadu, na počátku přenosu to byl jako zázrakem ten starý Zeman plný života a sršící bonmoty.

Zase jak rybička

No a pak konečně po zvolení, když Zeman dorazil do svého volebního štábu, sršel vtipem a životem, energie z něj doslova cákala a zas to byl úplný protiklad umírajícího starce, jakého jsme zvyklí vídat na Hradě. Jistě, vítězství jej mohlo „nakopnout“, ale ne tolik. Jeho proměny ve mně prostě vyvolávají dojem, že je pan prezident před některými svými výroky poněkud nadopován. Podobně by fungovaly takzvané „homeopatické“ dávky pervitinu – metamfetaminu – nebo speedu, amfetaminu. A bez dopingu si tak obří výkyvy nálady prostě neumím vysvětlit.

„Nebuď tak divokej, my máme na výběr i bez pervitinu!“ směje se můj kamarád lékař, který pracuje na emergency. Obrátil jsem se na něj s dotazem, čím může ochotný lékař takto při vystoupení unavenému člověku pomáhat, zda jde o pervitin. A dozvěděl jsem se, že podobně mohou nakopávat i velmi vyžilého a nemocného člověka běžné tabletky předepisované proti chřipce či nachlazení, které obsahují pseudoefedrin.

Takové tabletky jsou rozšířené, nikoho nevyděsí, nikdo nemůže uživatele obviňovat, že fetuje, mají však v podstatě podobný „nakopávací“ účinek jako speedy známé z drogové scény. Ostatně z léků obsahujících pseudoefedrin se běžně perník vaří. Když se berou jen při nachlazení, nijak neškodí. Dlouhé užívání však může nechat následky, být na budivých látkách vyvolává paranoidní psychózu.

Takže až Ovčáček oznámí, že staronový prezident Zeman všechny své kroky konzultuje s Tomášem Masarykem, tak víme, z čeho to je.