Volební štáb neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše

Volební štáb neúspěšného prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše Zdroj: David Malík / Blesk

Varující zpráva z voleb: Drahoš či Fischer míří do politiky. To dál atomizuje střed a pravici

Jiří Drahoš se ziskem téměř 49 procent ve druhém kole prezidentských voleb dopadl relativně dobře. Samozřejmě hned se vynořily dotazy, co bude profesor Drahoš dělat dál. A on odpovídá, že ve veřejném prostoru zůstane a naznačil, že by se pokusil například o křeslo v Senátu. Spolu s dalšími neúspěšnými prezidentskými kandidáty by tak mohl dál atomizovat českou politiku středu a na pravici. To bude vyhovovat zejména Andreji Babišovi či Tomio Okamurovi.

Takzvaně ve veřejném prostoru chce kromě Drahoše zůstat i Pavel Fischer. Michal Horáček sice stejně nemluví, ale i on naznačuje, že by se měl alespoň nějak využít potenciál velkého antizemanovského tábora. Také Marek Hilšer se prý může nad něčím podobným vážně zamyslet. Co to znamená? Českou politickou scénu by to ještě více rozdrobilo a oslabilo zejména napravo od středu.

Za tuto situaci si mohou samy parlamentní strany, které nebyly schopny vybrat do prezidentské volby žádného svého kandidáta. Některé se přiklonily k Zemanovi, další postupně podpořily jeho některé soupeře. Ze strategického hlediska to byla zásadní chyba.

Kromě Miloše Zemana se žádný prezidentský kandidát nedá označit za levicového. A současný i nový prezident v jedné osobě je spíše populista prvního řádu, než skutečná levice. Prezidentské volby tak budou mít dopad na středové a pravicové voliče.

Že by se Drahoš, či Fischer objevili jako součást některé parlamentní strany, o tom můžeme spíše pochybovat. Pravděpodobnější je, že se budou snažit vytvořit něco vlastního. Hilšera pak lákají Piráti.

Jenže něco podobného by oslabilo jak TOP 09, tak lidovce, Piráty, Starosty a nezávislé a v konečném důsledku i ODS. Možná že i už tak dost zdecimovanou ČSSD.

Trvalý vstup prezidentských kandidátů do politiky proto může naši politickou scénu dál provrtat a fragmentovat. To by bylo dobré pro Zemana, Babiše a Okamuru, kteří na nějakou levo-pravou orientaci kašlou a ideové ukotvení je nezajímá.

Profil Jiřího Drahoše si přečtěte zde >>>

Na druhou stranu se může Jiří Drahoš v Senátu rychle ztratit. Pokud tedy nezamýšlí se svými sponzory, podporovateli a některými z dalších kandidátů vytvořit vlastní stranu či hnutí.

Včera řekl, že nám to oznámí zhruba do tří týdnů. Další kampaň pak může ihned začít.