Václav Moravec

Václav Moravec

Václav Moravec nebude. Česká televize nasadí do prezidentského speciálu Augustovou a Kubala

Sobotní speciální vysílání České televize k druhému kolu prezidentských voleb bude s Marcelou Augustovou moderovat Michal Kubal. Uvedla to dnes Česká televize na twitteru pořadu Newsroom ČT24.

Vysílání k prvnímu kolu spolu s Augustovou uváděl Václav Moravec, který před prvním kolem vedl i debatu prezidentských kandidátů. V této roli ho pro čtvrteční televizní duel Miloše Zemana a Jiřího Drahoše vystřídala Světlana Witowská.

Speciální volební vysílání začne na stanici ČT24 ve 13:30. Česká televize v něm slibuje nejrychlejší výsledky, analýzy a komentáře. Moravec v odpovědi pro server Lidovky.cz naznačil, že jeho absence v sobotním vysílání umožní České televizi získat individuální rozhovory s jednotlivými kandidáty.

Bude Zeman

Nabídku České televize moderovat debatu Zemana a Drahoše Moravec odmítl s vysvětlením, že jeho vystoupení by se mohlo stát hromosvodem pro kritiku veřejnoprávní televize. Před pěti lety televizní duel Zemana a jeho tehdejšího protikandidáta Karla Schwarzenberga před druhým kolem voleb vedl. Zatímco Moravec je častým terčem prezidentovy kritiky, Witowské ve čtvrtek Zeman i Drahoš poděkovali.

Serveru Lidovky.cz dnes Moravec řekl, že hned po prvním kole voleb si s generálním ředitelem ČT Petrem Dvořákem sdělili, že prezidentský duel i volební studio by měl moderovat někdo, kdo se nestane součástí strategie současného prezidenta k napadání ČT a vtažení ČT do předvolební a povolební kampaně. "Díky tomu kancléř prezidenta (Vratislav) Mynář změnil nedělní názor, že se prezident nezúčastní poslední diskuse v ČT, což bylo skvělé," uvedl Moravec. "Podobně je tomu i s povolebním vysíláním a případnou účastí obou aktérů prezidentské volby v individuálních rozhovorech," dodal.