Prezidentské volby 2018 v Česku (ilustrační snímek)

Prezidentské volby 2018 v Česku (ilustrační snímek) Zdroj: ČTK

Prezidentské volby a vypárování voličů. I na politiku se musí s rozumem

V pátek a v sobotu proběhne druhé (a snad poslední) kolo prezidentských voleb. Celá republika řeší – v nadsázce řečeno – Bimbo, nebo Fíkus na Hrad?

Současně naši malou zemi opět napadla chřipková epidemie. V Čechách, na Moravě a ve Slezsku jsou již tisíce nemocných. Logicky nemožno vyloučit, že další se nakazí při návštěvě volebních místností. Lékárníci a farmaceutické koncerny si již tiše a spokojeně mnou ruce. Nemocnice a domovy pro seniory už napříč republikou zakazují návštěvy.

Se zajímavým návrhem řešení přišel můj takřka osmdesátiletý soused z ulice: „Tak jsem se vypároval s jedním voličem Miloše Zemana, takže už nemusím jít k volbám… Ještě bych tam chytl chřipku nebo potkal tu strašnou bábu odvedle, která mě před třiceti lety nahlásila, že poslouchám Svobodnou Evropu.“

Možná se u příštích voleb setkáme s oznámením: „Ministerstvo zdravotnictví varuje: je tu chřipková epidemie, občané, radši se demokraticky vypárujte a zůstaňte doma v bezpečí.“

Když se můžou párovat poslanci, kteří jsou za svou činnost královsky placeni, tak proč by se nemohli párovat i občané-voliči? U všech profesorů politologie, dle Úútavy jsme si přece rovni, ne?

Připomeňme si ústavní pravidlo — pro nás, hrdé české a moravské občany a občanky, na rozdíl od úřadů platí, že co není zakázáno, je dovoleno!

Další rozměr: kandidáti s oblibou tvrdí, že je jim trapné volit sebe samé. Takže pan Jiří Drahoš by se mohl vypárovat s panem Milošem Zemanem, aby nemuseli se sebezapřením volit sami sebe. A bude vymalováno!

Navrhované párování (nezaměňovat, prosím s PíáRováním) by také pomohlo částečně setřít prohlubující se majetkové a sociální rozdíly mezi lidmi.

Máme, jak známo, rovnost hlasů, tedy se klidně může vypárovat uklízečka s ústavním soudcem či prodavačka ze supermarketu s chirurgem, či dokonce se zubařem.

Taktéž by návrh mohl snížit mezigenerační napětí – seniorka se klidně může vypárovat se studentem z opačného tábora – a taktéž rasovou a národnostní nesnášenlivost – například Vietnamec se může vypárovat s Romkou či Ukrajincem. Anebo dokonce Češka s Moravákem.

Myslím, že druhé kolo prezidentských voleb (vzhledem k počtu kandidátů) je pro párování ideální, u jiných typů voleb by to bylo organizačně náročnější, patrně by muselo docházet k vícesměnám à la smoljakovský Kulový blesk. Což vzhledem k dlouholeté nepovinné maturitě z matematiky nemožno seriózně doporučit.

Autor je právník a publicista