První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima

První televizní duel mezi Jiřím Drahošem a Milošem Zemanem na televizi Prima Zdroj: Zbyněk Pecák

Bohumil Pečinka: Tohle nejsou volby, ale referendum o Zemanovi

První prezidentská debata na TV Prima znovu ukázala jedno: to nejsou volby, kde by šlo o střet pravice/levice, souboj vizí rozvoje společnosti nebo kde by se odehrával generační konflikt dvou politiků. To, co se řadu týdnů v Česku odehrává, je čisté referendum proti Miloši Zemanovi.

Nemá cenu kritizovat tragické aranžmá úterní debaty, včetně šmíráckého vystoupení moderátora Voříška. Spíš nahlas uvažujme, co jsme viděli.

Na jedné straně nemocný důchodce a bytostný politik. Na straně druhé zdravý důchodce a nepolitik. Na Zemanovi bylo vidět, že ho v některých chvílích (otázka BIS) zabijácký instinkt neopustil, ale už mu chybějí síly, aby smečoval na síti. Když měl možnost Drahoše upéct na imigrační otázce, zvolil úplně špatné citace a nechal ho vyklouznout. To by se mu ještě před pár lety nestalo.

Vitální Drahoš a troska Zeman

Na straně druhé seděl viditelně vitální Jiří Drahoš, který ovšem nevystupoval jako politik, ale opatrný pan profesor. Bylo zřejmé, jak se proti Zemanovi i Voříškovi neuměl prosadit, jak – ve fotbalové terminologii – nedokáže udržet míč, neřkuli vypálit na branku. Jeho hlavní předností nakonec bylo, že dobře vypadá, zatímco proti němu seděla fyzická troska. Hodně mu pomohli i fanoušci Miloše Zemana a jejich skandování.

Je možné, že Miloš Zeman obhájí prezidentský mandát, třeba mu ještě pomůže dcera Kateřina, která do kampaně na poslední chvíli naskočí. Stejně tak je docela dobře možné, že zvítězí Jiří Drahoš. Pokud se tak stane, nebude to z osmdesáti procent volba ve prospěch Drahoše, ale proti Zemanovi.