Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Profimedia.cz

Zeman nerad diskutuje v ČT. Pokud se jí bude nadále vyhýbat, měl by Drahoš zrušit debaty i všude jinde

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček na Twitteru oznámil, že v úterý budou zveřejněny podrobnosti o účasti prezidenta Miloše Zemana v debatách s jeho soupeřem v 2. kole volby Jiřím Drahošem. V těchto podmínkách lze očekávat řadu léček. Tým Jiřího Drahoše se proto musí mít na pozoru.

Na úvod pro jistotu a pro všechny zapomnětlivé ještě jednou zopakujme, že Miloš Zeman před necelým rokem prohlásil, že nebude chodit do žádných debat se svými protikandidáty. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček dokonce ještě nějakou dobu před prvním kolem volby uváděl, že to platí i pro diskuse před případným druhým kolem. Ale na Hradě se mění názory jako ponožky, tak se není čemu divit, že už je vše jinak.

O tom, zda výzva Jiřího Drahoše adresovaná Miloši Zemanovou a pozvánka k debatám, by jeho taktickou chybou či nikoliv, se už toho napsalo hodně a nejspíš se v tom bude pokračovat i v dalších dnech. Ale zastavme se u něčeho jiného.

Štáby obou kandidátů řeší formát předvolebních debat a kde se uskuteční. Ve své povolební tiskovce Miloš Zeman v přímém přenosu slíbil, že jedna debata bude na TV Prima. Jiří Drahoš se netajil tím, že by měl rád debatu v České televizi. Potíž je ale v tom, že Zeman do ní nechce a má s ní vyhrocené vztahy.

V úterý Hrad zveřejní podmínky a místa diskusí. Lze očekávat, že na Hradě udělají vše pro, aby debata v ČT nebyla a přesunula se například do - k prezidentovi submisivních - médií jako je TV Barrandov. Na to by ale Drahoš neměl v žádném případě přistoupit a naopak by měl trvat na České televizi. Zároveň by měl trvat na tom, že televizní debaty budou maximálně dvě, aby se nedevalvovala jejich hodnota.

Pokud ale Hrad se bude stavět na zadní a bude Českou televizi škrtat za každou cenu, měl by Jiří Drahoš odstoupit od všech debat. On není povinen s prezidentem diskutovat za každou cenu. On naopak svojí výzvou vlil Zemanovi mízu do žil a prezident bude teď dělat vše možné, aby mohl lidem prezentovat svoje rétorické schopnosti. K ničemu takovému přitom nebyl nucen a pro Zemana to byl dar přímo z nebes.

Pak je tu ještě další zádrhel. Miloš Zeman je dobrý rétor a diskutér. Jeho umění má však obrovskou vadu: Zeman si často vymýšlí, zkresluje a citované bonmoty bývají občas nepřesné, neúplné či zcela vymyšlené. Snaží se veřejnosti imponovat svým přehledem a sečtělostí, ale přitom si v řadě případů vymýšlí. U něho účel světí prostředky a pro výhru v debatě a zostuzení protivníka je schopen čehokoliv, tedy i lhaní a vymýšlení si. Spoléhá totiž na to, že většina lidí u obrazovek v ruce knihu či internet a nemá možnost si dohledat, zda tomu tak je. A drtivé většině lidí to je spíš jedno.

Z tohoto důvodu organizace prezidentských debat bude velice náročná, a to jak na aranžmá, tak i na připravenost moderátorů. Bylo by nejlepší, kdyby byli vždy dva a byli připraveni okamžitě v debatě podržet svého kolegu a na místě vyvracet zjevné nepravdy. Moderátoři musí být maximálně argumentačně připraveni, mít po ruce statistiky, přehledy dat či výroků a nenechat jednotlivé kandidáty pouštět se do sáhodlouhých diskusí, ve kterých nemají příležitost zjevné nepravdy okamžitě korigovat či upravovat.

Národ před druhým kolem si zaslouží vidět debatu mužů, kteří se utkají o nejvyšší post v zemi. Tato debata však musí být důstojná, věcná a oproštěna od lží a urážek. Jiří Drahoš v debatě bude ve velké nevýhodě. Není v politických debatách moc zběhlý, jeho inteligence, důstojnost i vychování mu nedovolí lhát a urážet soupeře. Miloš Zeman naopak udělá vše, aby zůstal na Hradě i po 8. březnu.

Na voličích pak je, jaký styl komunikace, slušnosti a vychování jim je po chuti. Svojí volbou ukáží, zda jsme skutečně v roce 2018 a nebo minimálně o dvacet let zpět, kdy zde začala platit zrůdná opoziční smlouva (rozuměj osobní pakt Miloš Zeman – Václav Klaus), s jejímiž nemilými následky se v mnoha ohledech potýkáme dodnes.