Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Koho dnes volit? Volební kalkulačka, vše o volbách a kandidátech na jednom místě

Prezidentské volby jsou tady. Miloš Zeman je favorit, o druhé kolo ale ostatní kandidáti stále bojují, výsledky nových průzkumů ale uvidím až po volbách. Voliči se stále ještě rozhodují. Kdy a kam jít volit? A hlavně koho volit?

První kolo prezidentských voleb

Volby probíhají v pátek 12. ledna (14:00 – 22:00) a v sobotu 13. ledna (8:00 – 14:00). Svůj hlas hodíte do urny ve volební místnosti v místě vašeho trvalého bydliště, nebo v jakékoliv volební místnosti, pokud máte voličský průkaz.

Koho volit

Stále nevíte komu dát hlas? Volební kalkulačka vám může pomoci rozhodnout se i na poslední chvíli. Spočítá shodu vašich názorů na důležité otázky se všemi prezidentskými kandidáty.

Kandidáti na prezidenta

Do prvního kola jde celkem devět kandidátů: současný prezident Miloš Zeman, bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš, bývalý premiér Mirek Topolánek, spisovatel a textař Michal Horáček, diplomat Pavel Fischer, šéf Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, hudebník a skladatel Petr Hannig, bývalý šéf Škody Auto a hokejového svazu Vratislav Kulhánek a lékař a vědec Marek Hilšer.

Výsledky prvního kola

Hlasy se začnou sčítat a průběžně zveřejňovat v sobotu po uzavření volebních místností. Už před třetí hodinou bude sečteno mnoho volebních okrsků, v podvečer by měly být známy kompletní výsledky.

Šance na druhé kolo

Největší šanci na postup má Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Vzhledem k tomu, že je přízeň „nezemanovských“ voličů hodně roztříštěna, nezanedbatelnou naději mají podle průzkumů preferencí i Michal Horáček, Mirek Topolánek nebo Pavel Fischer.

Druhé kolo prezidentských voleb

Do druhého kola postoupí kandidáti z prvních dvou míst. Teoreticky, pokud bude na druhém místě remíza, mohou postoupit i tři kandidáti. Druhé kolo proběhne v pátek 26. a v sobotu 27. ledna. Volební místnosti budou otevřeny stejně jako v kole prvním.

Inaugurace prezidenta

Inaugurace nového prezidenta proběhne v pondělí 8. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. Zvolený prezident přednese a podepíše prezidentský slib, a tím se stane novou hlavou státu.

Prezidentský slib

„Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.“