Hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák

Hlavní bookmaker Fortuny Michal Hanák Zdroj: Jiří Štefek

Bookmaker Michal Hanák: Nejhorší by pro nás byla výhra Topolánka, na ní bychom hodně prodělali

Přestože předmětem kurzového sázení bývají většinou sportovní utkání, mezi velmi populární se v posledních měsících zařadily i sázky na nového prezidenta České republiky. Podle hlavního bookmakera Fortuny Michala Hanáka čeští sázkaři tipují, že svůj mandát obhájí Miloš Zeman a sázky na něj s blížícím se termínem voleb narůstají.

Podle průběžných kurzů je favorit prezidentské volby jasný, je jím stávající prezident Miloš Zeman. Účast u voleb se odhaduje na 60 procent. Jak by s případným výsledkem zahýbala vyšší účast, například 70 či 75 procent?

To se těžko predikuje, protože záleží, čí voliči by přišli. Nicméně podle sázek našich klientů na volební účast nepředpokládáme, že by účast byla vyšší než 61 procent. Od stavu před pěti lety se tedy příliš nebude.

Jak vypadá poměr sázek na jednotlivé kandidáty?

Souhrnně to vypadá následovně. Náběry na Miloše Zemana činí zatím 55 procent z celkových sázek přijatých na vítěze voleb, na Jiřího Drahoše jsme přijali 25 procent, na Michala Horáčka 10 procent, na Mirka Topolánka 8 procent a zbytek je na ostatní.

Změnily se tyto poměry v návaznosti na aktuální dění okolo Zemana i na celé politické scéně?

Když vezmeme data o náběrech od začátku letošního roku, dochází k akceleraci sázek na Miloše Zemana, na kterého míří 65 procent peněz vsazených na nového prezidenta. Na druhého Drahoše míří 20 procent sázek, třetí je Topolánek s osmi procenty a o čtvrté až páté místo se dělí Michal Horáček s Pavlem Fischerem. Z tohoto pohledu mají sázkaři jasno.

Jak moc se v průběhu času měnily kurzy na jednotlivé kandidáty?

Měnily se zásadně. Vždy to ovlivnila nějaká skutečnost, jako například zpráva o špatném Zemanově zdraví anebo vstup dalšího relevantního kandidáta. Když jsme vypisovali kurz na Zemana, začínalo se na 1,7:1. V následujícím období se to hýbalo nahoru i dolu, jeden čas byl i kurz 3,3:1. Teď už je kurz okolo 1,5:1 a spíš ještě klesá. Připomínám však, že se tak děje pod vahou vsazených peněz. Poslední dobou totiž na Zemana hojně přibývají sázky v hodnotě nad 100 tisíc korun, a to i při takto nízkém kurzu. Zajímavé sázky jsou duely na první kolo a v nich jdou poměrně nahoru sázky na Pavla Fischera proti Michalu Horáčkovi nebo duel Horáček-Topolánek.

Jak se vyvíjel kurz u Jiřího Drahoše, který je považován za nejvážnějšího Zemanova vyzyvatele?

U něho se začínalo na kurzu 20:1, ale brzy šel rychle dolů.

Stihnul si vůbec někdo vsadit v takovém „luxusním“ kurzu?

No jasně, pár sázkařů to stihlo. Nějaké sazky v tomto kurzu proběhly, pak velice rychle spadl dolů.

Kurz pro ex-premiéra Mirka Topolánka také připomínal pěknou houpačku, že?

Topolánek začínal v půlce srpna na kurzu 225:1 a jak svoji kandidaturu oznámil, tak jsme to stáhli na 22:1 a během dalších tří dni to spadlo na 6:1. Důvody byly jasné, je to hotový politik, má zkušenosti a mohl by zabodovat. Později kurz na něj opět vzrostl.

V jaké hodnotě se pohybuje nejčastější sázka na prezidenta?

Podle mediánu sázky lze vysledovat voličskou základnu toho daného kandidáta. Ale konkrétně, například nejčastější mediánová sázka na Zemana je zhruba stokoruna. Medián vkladu na Drahoše je 140 korun, sází na něj zřejmě lidé bonitnější a přes on-line. A například takového Michala Horáčka volí on-line klientela a mediánová sázka na něho činí 170 korun.

Jaká bude částka, kterou lidé u Fortuny na prezidenta prosází?

V pondělí ráno (7. ledna, pozn. autora) jsme byli na 39 milionech korun a do konce týdne na první kolo očekáváme zhruba 45 milionů korun. A když se budeme bavit o druhém kole, které se bude držet v intencích situace před pěti lety, tak dohromady za obě kola budeme na nějakých 60 milionech korun.

O kurzových sázkách na politiku se říká, že to jsou nejpřesnější průzkumy, protože nikdo si nevsadí proti tomu, co bude volit.

To souhlasí. Ale v našem případě jde o to, že podíl sázkařů na celkové populaci je nízký a tvoří zhruba jen 15 procent.

Existují u on-line sázek tací sázkaři, kteří dali více tiketů, přičemž když byl na jiného kandidáta?

Ne, nevím o tom. Jistě, udělat to může kdokoliv, ale bude to znamenat, že mu nějaký tiket nevyjde. Takhle se zkušení sázkaři nechovají.

Jak moc by ovlivnila náběr sázek na druhé kolo skutečnost, kdyby Miloš Zeman vypadl už v prvním kole a do „finále“ nepostoupil?

Nevolit Zemana v prvním kole a zapříčinit jeho vyřazení z volby by z našeho pohledu bylo super. Druhá volba by byla zajímavější a myslím, že by na ni přišlo i více peněz. Zatímco se Zeman ve finále by začínal jen druhý poločas, jiná finálová dvojice by znamenala úplně nový zápas.

Jaký výsledek by byl z pohledu vašeho byznysu naopak nejhorší?

Nejhorší by pro nás byla výhra Topolánka. Na jeho výhře bychom hodně prodělali.

Jaká je podle sázkařů pravděpodobnost, že bude prezident zvolen už v prvním kole?

Na tuto možnost si vsadilo cca 150 lidí dohromady 200 tisíc korun. Naopak na sázku, že prezident zvolen v první kole nebude, máme nabrané sázky v hodnotě 30 tisíc. Vsazené sumy nepochybně ovlivnil vypsaný kurz.

A najdete i nějakou pikantní sázku?

Na Nový rok jsme vypisovali sázku v kurzu 9999:1 na příležitost, že ve druhém kole budou mít oba kandidáti stejný počet hlasů. Na tuto eventualitu už máme nabraných 42 tiketů za zhruba tři tisíce korun, na kterých bychom v případě uhádnutí výhercům vyplatili 28 milionů korun.