Donald Trump, Miloš Zeman - ilustrační kresba.

Donald Trump, Miloš Zeman - ilustrační kresba. Zdroj: Štěpán Mareš

Který prezidentský kandidát má nejmenší jaderný knoflík?

Jsme dlouhodobě pohoršeni úpadkem politické kultury v naší zemi, vadí nám sprostota prezidenta i premiéra a myslíme si, že ono hrubnutí je českým specifikem, dejme tomu národním buranstvím. Americký prezident Donald Trump nyní jasně ukázal, že tendence není specificky česká a že Amerika — podobně jako v mnoha dalších oblastech — je o krok vepředu.

Kulturu politického projevu v naší zemi v uplynulém roce je nejlépe a nejstručněji možné vyjádřit čtyřverším:

Kunda sem

Kunda tam

Sorry jako

Ojebal

Přestože jde o citace současného prezidenta a bývalého i současného premiéra, jejich citování ve slohové práci na základní škole by vedlo u takto se provinivšího žáka ke snížené známce z mravů. Dostali jsme se tak daleko, že televize nesmí pouštět předtočené rozhovory s našimi předními politiky před desátou hodinou večerní. Od deseti se smí mluvit sprostě i v televizi, ale když jste sprostí před desátou (pokud nejde o přímý přenos), tak to televize, co vaše sprosťárny odvysílala před tím, než šly děti spát, bude mít malér. Přesto je toto oficiálně potírané a z éteru vytlačované nadávání nedílnou součástí slovníku našich politiků.

Dosud se mohlo zdát, že jde o takovou krajovou zvláštnost, lokální český zvyk, jenž voní pro cizince stejně nelibě jako olomoucké tvarůžky, ale na které si tady, v české kotlině, prostě nedáme sáhnout. Nyní však Trump ukázal, že české státnické sprosťáctví je slabý čajíček a že šéfové opravdových mocností dokážou i hulvátství a primitivismus dotáhnout mnohem dál než čeští politici v malých českých poměrech. Když soudruh Kim prohlásil, že má na svém stole v Severní Koreji jaderné tlačítko, Trump rychle kontroval prohlášením, že on má jaderné tlačítko větší a mocnější.

Člověk nemusí být freudián, aby jasný a nezastíraný dvojsmysl Trumpovy věty pochopil. Ano, je to tak. Americký prezident de facto oficiálně prohlásil, že má větší péro než soudruh Kim Čŏng-ŭn. A to je okamžik, který zásadně mění diplomatické zvyklosti celé planety. Poznámky o malém péru, impotenci, případně pak zápachu z úst, dosud do diplomacie nepatřily — ale nyní Trump otevřel novou epochu. A proto doufám, že se nový zvyk velmi brzy uchytí i v České republice a že zazní ještě před volbami za týden.

Vzhledem k tomu, že takového vývoje politické kultury bych se opravdu rád dočkal, neváhám do ní investovat. Takže, vážení kandidáti! Máte na to ještě týden a já tímto veřejně slibuji: Ten kandidát, který jako první prohlásí o některém svém konkurentovi, že má malý péro, ode mne dostane vlastnoručně nalezeného a podepsaného trilobita!