Miloš Zeman, Vladimir Putin

Miloš Zeman, Vladimir Putin Zdroj: ČTK

Zemanovo vánoční chlácholení: Volby nikdo neovlivnil a ta země taky nesouhlasí

Vánoční poselství prezidenta Zemana rozvířilo i letos divoké debaty, vyjádřil se k němu z politické scény snad každý, kdo má Twitter. Ozvěny v médiích a na sociálních sítích ale Zemanův projev často zužují jen do dvou dílčích témat: prezidentovo gesto se zaťatou pěstí a slib nevypisovat za žádnou cenu předčasné volby. Méně pozornosti se dostalo výroku o Bezpečnostní informační službě, jejíž vyjádření (a nakonec i dlouhodobou práci) Zeman interpretoval přinejmenším odvážně.

„Jsem rád, že i BIS vydala prohlášení, kde konstatuje, že k žádnému takovému ovlivňování (voleb do PSP, pozn. red.) nedošlo,“ řekl Zeman na adresu rozvědky. Narážel patrně na prohlášení šéfa BIS Michala Koudelky ze začátku prosince. Koudelka v něm reagoval na debatu kolem tvrzení Zemanova protikandidáta Jiřího Drahoše, který vyjádřil přesvědčení, že ruské tajné služby volby ovlivňovaly a budou se snažit manipulovat i ty prezidentské.

Ředitel BIS se ale vyjádřil o něco jinak, než jak Zeman jeho slova podává: „V tuto chvíli nemáme k dispozici žádné relevantní informace o tom, že by došlo k nezákonnému ovlivňování parlamentních voleb ze strany cizích zpravodajských služeb.“ BIS tedy neříká, že k ovlivnění voleb nedošlo, ale že minimálně zatím nemá informace o jejich nezákonném ovlivňování. Mezi tvrzeními Zemana a Koudelky je tak obsahový rozpor, pročež prezidentovu větu factcheckový server Demagog.cz vyhodnotil jako nepravdivou.

Za běžných okolností by podobná nepřesnost v zásadě mnoho neznamenala. V tomto případě ale Zeman pustil do prostoru jen tu část reality, která se mu hodila ve vlastní prospěch. U BIS jsou nejzásadnějšími dokumenty její výroční zprávy, přičemž ta zatím poslední (vydaná v říjnu tohoto roku) potvrzuje přítomnost ruských zpravodajských služeb na českém území a ČR označuje za součást ruské hybridní kampaně.

„Tyto ruské vlivové a zpravodajské aktivity jsou v prvé řadě ruskou ingerencí do českých vnitřních záležitostí. Ve strategické rovině jsou však vnímány jako součásti ruských hybridních kampaní proti Ukrajině, NATO a EU,“ píše mimo jiné BIS ve zmíněné zprávě. „Stejně jako v předchozím období bylo ruským zájmem ovlivňovat českou společenskou a politickou vnitřní integritu a tím potažmo oslabovat EU a NATO.“

Jinými slovy, ruské tajné služby, jakkoli se to může snažit Zeman popírat, na ovlivňování českého veřejného života podle BIS pracují. To není žádná paranoidní konspirace z říše "za všechno může Putin", ale tvrdá realita potvrzená nezávislou českou bezpečnostní autoritou. Není na tom nic překvapivého, totéž potvrzují rozvědky zemí západní Evropy včetně Německa a Francie, ale i Spojených států. Informační válka je základní poznávací symptom postgutenbergovské éry jako stvořené pro virtuální manipulaci mas – to je jasný fakt, kterého si nevšimli už opravdu snad jen na Hradě. Zdali ruské či jakékoli jiné tajné služby ovlivňovaly i parlamentní a prezidentské volby, se dozvíme pravděpodobně v další výroční zprávě, v níž už bude BIS moci mít ucelenější poznatky.

A ještě krátce ke zbytku Zemanova pozdravu dolním deseti milionům. Rychlé pověření Andreje Babiše sestavením vlády Zeman odůvodnil tím, že by jinak musela dále vládnout Sobotkova vláda v demisi, což „si snad proboha nikdo nepřeje“. Nu, ona tu už jednou vláda v demisi celkem dlouho vládla, a dokonce ani neměla důvěru sněmovny. Byla to vláda Jiřího Rusnoka. A právě u jejích nástupců – Sobotkova kabinetu – trvalo Zemanovi jmenování vlády historicky nejdéle v samostatné české historii. Kdo si to proboha přál, dodnes nikdo neví…