Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Michal Šula / MAFRA / Profimedia

Zeman se pět let vyhýbal oficiální návštěvě Prahy, kde jej přitom volily stovky tisíc lidí. Kašle na ně?

Prezident republiky Miloš Zeman do konce svého funkčního období již oficiálně nenavštíví žádný kraj, ani Prahu. Přitom na rozdíl od jiných krajů, které navštívil během svého mandátu čtyřikrát či dokonce pětkrát, Zeman návštěvu metropole v tomto formátu neučinil ani jednou. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka se tak stane v případném druhém funkčním období. Jistě, je známo, že v Praze Zemanovi pšenka příliš nekvete, ale v roce 2013 zde ve druhém kole prezidentské volby dostal přes 200 tisíc hlasů a mezi tyto své voliče nezavítal ani jednou. Teď ale chce, aby ho tito lidé volili i podruhé.

Pro úplnost dodejme, že ve volbě na začátku roku 2013 Miloš Zeman v Praze prohrál s někdejším předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem v obou kolech. V tom prvním jej volilo 103 411 lidí (17,09 %), ale v tom druhém Zeman již získal hlasy 200 472 lidí (33,99 %). I když v metropoli Miloš Zeman prohrál, jeho zisk v druhém kolem co do počtu hlasů byl zde pátý nejvyšší v celé České republice!

Když letos na jaře Zeman ohlašoval svoji kandidaturu, uvedl, že nepovede žádnou kampaň, nebude chodit do debat a nebude se trefovat do svých protikandidátů. Že nedodržel svoje slovo ani v jednom ohledu, je už věc veřejně známá a všiml si toho už snad každý, a to bez ohledu, jestli je Zeman jeho favoritem či nikoli. Ostatně i jeden z kandidátů, bývalý diplomat Pavel Fischer, už před několika dny vyzval Zemana k opuštění hybridní kampaně a aktivnímu vstupu do prezidentského klání.

Ale zpět k prezidentskému cestování po krajích. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček vždy úporně obhajoval prezidentské cesty po krajích tím, že Zeman plní svoji roli prezidenta a setkává se s občany. Ve všech krajích byl čtyřikrát nebo pětkrát, ale v Praze ani jednou. On tedy jako o pražské občany, z nichž ho třetina volila ve druhém kole prezidentské volby, vůbec nestojí, když si za celých pět let nenašel ani dva nebo tři dny na oficiální putování alespoň po vybraných pražských čtvrtích? Myslí si, že toto okaté přehlížení stovek tisíc lidí napraví vylepením pár billboardů a sepsáním knihy rozhovorů? Nebo je snad považuje za lidi nižší kategorie?

Mně osobně je zcela jedno, v kolika krajích Zeman byl či nebyl. Nemám potřebu řešit s kým se potkal a na kterých náměstích stál. Považoval bych ale za chlapské a čestné, kdyby jasně uvedl, že tato setkání byla a jsou jeho předvolebními akcemi (na kterých ať si říká, co chce) a bylyhrazeny z jeho prezidentského volebního účtu. Takto si vše nechává platit od krajů, které pak nemají peníze na dětská hřiště nebo opravu mostů v dezolátním stavu.

Rozumím tomu, že Miloš Zeman nechce navštívit Prahu z důvodu, že si je moc dobře vědom, že by zde mohl čelit silnější kritice a nemá zde takovou podporu, jako v jiných krajích. Jestli se ale všude prezentuje jako znamenitý řečník a diskutér, neměl by pro něj být problém se postavit i nespokojeným lidem na některém z pražských prostranství. Přitom i na takové setkání by přišlo mnoho jeho příznivců, takže čeho se on či jeho okolí obává?

A na závěr jedno obecné konstatování. Do prvního kola prezidentské volby chybí necelý měsíc. Všichni kandidáti (s výjimkou právě Miloše Zemana) sdělují lidem své myšlenky a svůj program. Miloš Zeman tak nečiní. Od posledního prezidentského klání uteklo pět let a troufnu si tipnout, že většina lidí ani nezná současné názory své hlavy státu a neví, jak by řešila mnohé problémy, které před Českou republikou stojí. To málo, co se nyní dostane do médií, jsou jen zkratkovitá prohlášení vytržená z kontextu. K nim se pak v hospodských debatách přibalí řada balastu, mýtů, fám „zaručených pravd“ a podle toho se pak mnozí lidé rozhodují.

V regionech se Zemana alespoň stovky či tisíce lidí mohly na něco přímo zeptat na shromážděních. Ale miliony dalších lidí (včetně všech Pražanů) tuto možnost nikdy nedostaly. Docela by mne pak zajímaly alespoň dva nebo tři pádné argumenty od každého člověka, proč se rozhodl pro toho či onoho konkrétního kandidáta. Zatímco u některých kandidátů by se dalo už nyní tušit, co by mohlo zaznít, u Zemana to je stále jedna velká a hustá mlha.