Jiří Drahoš

Jiří Drahoš Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Drahoš má nejvíc podpisů i darů na účtu, podle bookmakerů může porazit Zemana

Když Jiří Drahoš na konci března oficiálně potvrdil svou prezidentskou kandidaturu, kdekdo měl hned za to, že právě on se stane hlavním volebním soupeřem prezidenta Zemana. Podle odhadů sázkových kanceláří se tento předpoklad zatím potvrzuje, zároveň se mu nejlépe daří ve sběru podpisů, jichž měl na konci září už přes sto tisíc. Které politiky uznává nebo jak chce využívat prostory Pražského hradu?

Fyzikální chemik, bývalý předseda Akademie věd a nově kandidát na prezidenta republiky. To je ve zkratce Jiří Drahoš, muž, kterého od vyhlášení kandidatury podpořilo už několik politiků a jenž se zdá být hlavním rivalem současné hlavy státu v lednových volbách. Vůči současnému prezidentovi se Drahoš viditelně vymezuje. Odsoudil jeho cesty do Číny, hodlá zrušit bezpečnostní kontroly na Pražském hradě a zdůrazňuje nutnost ctění ústavy a s ní spojených zvyklostí.

Životopis

Jiří Drahoš se narodil 20. února roku 1949 rodičům Anně a Jiřímu Drahošovým v Českém Těšíně. Jeho otec patřil během druhé světové války k partyzánům na Vysočině, matka Anna pracovala po celý život jako vrchní sestra v Jablunkovských jeslích.

Během let na Střední všeobecně vzdělávací škole se Jiří Drahoš postupně přibližoval svému pozdějšímu životnímu povolání. Dle svých vlastních slov si chemii oblíbil i díky dobrému učiteli. Střední školu ukončuje v roce 1967 maturitou, načež je přijat na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. S bratrem tvoří hudební duo, nejdřív hrají jen na klavír a housle, později se spřátelí s elektrickou kytarou a hrají big beat.

Drahoš v roce 1972 absolvoval obor fyzikální chemie, v témže roce nastoupil na vojnu. O rok později započal studijní stáž na tehdejším Ústavu teoretických základů chemické techniky (ÚTZCHT), v roce 1976 obhájil kandidátskou disertaci, rok na to mu byla udělena cena Akademie věd. V roce 1978 začíná pracovat jako vědecký pracovník v oddělení chemických reaktorů. Ještě předtím se v roce 1974 po dvouleté známosti ožení s knihovnicí Evou Drahošovou, s níž žije dodnes. Na přelomu osmdesátých a devadesátých let se mu rodí dcery Radka (*1979) a Lenka (*1981).

Odmítl vstoupit do KSČ

V letech 1985-86 je Jiří Drahoš na základě stipendia na studijním pobytu v německém Hannoveru. Na sklonku osmdesátých let poté ještě půl roku přednáší jako hostující profesor na univerzitě v Sao Paulu v Brazílii. Opakovaně odmítá vstoupit do KSČ, informace o spolupráci s StB Drahoš vyvrátil zveřejněním čistého lustračního osvědčení.

Jiří Drahoš se v roce 1992 stává zástupcem ředitele Ústavu chemických procesů Akademie věd, ten pak od roku 1995 osm let vede. Hlavním předmětem jeho výzkumu jsou vícefázové chemické reaktory. Roku 1994 získává docenturu na VŠCHT, o pět let později obhájí doktorát v oboru chemické inženýrství.

Drahoš je v roce 2003 jmenován profesorem, tři roky na to obdrží čestný doktorát Slovenské technické univerzity v Bratislavě. Vedle AV působí v mnoha dalších vědeckých organizacích (Inženýrská akademie ČR, Česká společnost chemického inženýrství a další). Roku 2009 jej prezident Klaus jmenuje předsedou Akademie věd, v níž předtím čtyři roky plnil funkci místopředsedy.

Akademii věd vedl Jiří Drahoš až do roku 2017, kdy oznámil prezidentskou kandidaturu. V době svého předsednictví mimo jiné úspěšně čelil záměru vlády snížit státní podporu AV až o 50 procent. Pro kandidaturu se mu podařilo získat 142 tisíc podpisů, tedy nejvíce ze všech kandidátů. Profiluje se jako prozápadně orientovaný kandidát hodlající ctít ústavu. Zažil jednání s mnoha politiky, v prvním kole prezidentské volby získal přes 26 procent hlasů a postoupil do druhého kola.

Drahoš a brýle

Drahoš se se svými názory pohybuje politicky spíše ve středu, čímž připomíná favorita minulých prezidentských voleb Jana Fischera. V migrační otázce odmítá kvóty a přijímání ekonomických migrantů, stojí ale za pomocí pro válečné uprchlíky. Zdůrazňuje důležitost vzdělání, v němž nás chce jednou vidět mezi špičkou Evropy. Spíše tradiční se zdá být v rodinných otázkách – odmítá manželství stejnopohlavních párů, stát by podle něj měl podporovat především mladé rodiny s dětmi.

V rozhovoru pro Reflex řekl, že nepovažuje za správné jmenovat premiérem trestně stíhanou osobu a za nešťastné dopředu slíbit Babišovi dva pokusy sestavení vlády. Drahoš se obecně snaží působit slušně a nikoho neurazit. Možná největší rozruch vzbudil přoznáním, že brýle nosí, i když už je po operaci očí nepotřebuje.

Transparentní účet

Na transparentním účtu pro volební kampaň má Drahoš momentálně přes devět milionů korun. 

Dary mu posílají především podnikatelé, mimo jiné jej dvěma milióny podpořil miliardář Dalibor Dědek, jenž letos hodlal vstoupit do politiky za Starosty. Právě Starostové a nezávislí společně s KDU-ČSL již předem označili Drahoše jako kandidáta, kterého doporučí svým voličům.

Vše o volbách prezidenta ČR 2018 čtěte zde

O ekonomických dopadech prezidentských voleb čtěte na E15.cz