Miloš Zeman s Andrejem Babišem v Lánech, úterý 31. října 2017.

Miloš Zeman s Andrejem Babišem v Lánech, úterý 31. října 2017. Zdroj: Profimedia.cz

Zeman by měl být vyšetřen nezávislým lékařským konziliem

Skandál kolem údajné smrtící rakoviny prezidenta Zemana můžeme označit jako vcelku nechutný, a velmi diskutabilní je i samo zveřejnění té informace. Bez ohledu na to,  zpráva o velmi špatném zdravotním stavu zatím nejsilnějšího kandidáta na prezidenta vyžaduje razantní odpověď.

Především musím přiznat, že jsem velmi rád, že mi nikdo nedonesl věrohodné zprávy o špatném zdravotním stavu prezidenta. Třeba to, že má rakovinu. Protože bych měl obrovské morální dilema. Na jedné straně bych měl obrovskou potřebu chránit soukromí nemocného člověka, jak mi velí lidský soucit. Na stranu druhou bych cítil obrovskou potřebu tu informaci, která je pro nadcházející prezidentské volby zcela zásadní, zveřejnit, jak mi velí má novinářská povinnost.

Mám ale kliku - nejmenovaný a utajovaný zdroj se nepřihlásil mně, ale obrátil se s informacemi o prezidentově zdravotním stavu na radního městské části Brno - střed Svatopluka Bartíka. A ten - ani nevím, zda po nějakém váhání - tu informaci zveřejnil. Na Facebook si v úterý před čtvrtou hodinu odpolední napsal: „Za chvíli skončí uzávěrka nominací na hrad, takže je možno jít ven s pravdou o zdraví Miloše Zemana: Má rakovinu, metastáze na více místech. Svoji diagnozu zná už cca 3 týdny. Léčbu odmítl. Prognóza 3 - 7 měsíců. Zdroj z pochopitelných důvodů nezveřejňuji. P.S.: Kdyby nešlo o nejvyššího státního činitele, navíc v období sestavování vlády, a Zeman zároveň znovu nekandidoval, jistě bych to nešířil. myslím tedy, že je vysoký veřejný zájem na tom, aby to veřejnost věděla.“ 

Příspěvek o rakovině Miloše Zemana.Příspěvek o rakovině Miloše Zemana.|Facebook

Opakuji - nechci soudit etickou, ale skutkovou podstatu věci. Zveřejněním výše uvedených tvrzení vznikla nesmírně problematická situace, která bude vyžadovat nějaké skutečně razantní řešení, aby se zabránilo vážnému narušení kampaně před prezidentskými volbami. Informace o Zemanově rakovině se nyní, po svém zveřejnění, začne virálně šířit - bez ohledu na svou pravdivost.

Pan Bartík se bude odvolávat na své zdroje, pan Zeman skrze svého Ovčáčka na zprávy svých lékařů, a voliči budou totálně dezorientováni. Už proto, že žádné konstruktivní řešení nastalé krize Hrad nenabízí. Jiří Ovčáček napsal na Twittter po zveřejnění informace: „Jsou to odporné lži a ten, kdo je šíří, je lidský odpad. Na S. Bartíka bude podána žaloba a trestní oznámení."

Twitter Jiřího OvčáčkaTwitter Jiřího Ovčáčka|Twitter

Jasně, chápeme, že je Hrad naštvaný. Ale je ta informace pravdivá, nebo ne? A můžou proběhnout korektní prezidentské volby se Zemanovou účastí, aniž by se tato otázka vyjasnila? Já myslím, že ne. Takže Hradu - pokud chce jistě velmi nechutné diskusi o údajném Zemanově onemocnění zabránit - nezbývá, než požádat nějakou nezávislou lékařskou společnost o konsiliární komplexní vyšetření Miloše Zemana, a nechat konsilium výsledky zveřejnit. Pokud tohle Hrad neudělá, tak se panem Bartíkem zveřejněné informace o Zemanově umírání stanou klíčovou melodií prezidentských voleb.

Vše o prezidentských volbách na Reflex.cz >>>