Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: čtk

Zemana by volila třetina lidí, Drahoše 22 procent, pětina ještě neví

Z lidí, kteří se chtějí v lednu příštího roku zúčastnit prezidentských voleb, by 34 procent dalo hlas současnému prezidentu Miloši Zemanovi. Na druhém místě je s 22 procenty bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Textaře Michala Horáčka by nyní volilo 13 procent občanů, další kandidáti zatím oslovili jen zlomek veřejnosti. Velká část potenciálních voličů - zhruba pětina - ale ještě neví, koho by vybrala. K volbám chce přijít 66 procent oprávněných voličů, vyplývá z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Proti září se Zemanova podpora zvýšila o tři procentní body, Drahoš si polepšil o čtyři procentní body a Horáček o procentní bod pohoršil. Počet nerozhodnutých klesl o šest procentních bodů, což se promítlo v mírném posílení obou vedoucích kandidátů, konstatovali analytici CVVM.

V průzkumu se objevil s dvěma procenty hlasů senátor ODS Jaroslav Kubera, který ale kandidovat nebude. Stejnou podporu vykázal v říjnu bývalý šéf Škody Auto Vratislav Kulhánek. Procento voličů chce dát hlas lékaři a aktivistovi Marku Hilšerovi, s jednoprocentní podporou by mohl počítat šéf SPD Tomio Okamura, který ale zatím úmysl ucházet se o prezidentský úřad neoznámil. Čas na podání kandidátky má do úterý. U nikoho dalšího již podpora nepřesáhla jedno procento. V říjnovém průzkumu CVVM se neobjevilo jméno bývalého premiéra a předsedy ODS Mirka Topolánka, který prezidentskou kandidaturu oznámil tuto neděli.

Volit hlavu státu chce 66 procent respondentů, čtvrtina lidí nechce hlasovat a devět procent není rozhodnuto. Při první přímé volbě prezidenta v roce 2013 byla účast v prvním kole 61,3 procenta a ve druhém 59,1 procenta oprávněných voličů.

Účastníci průzkumu také hodnotili, nakolik jsou pro ně uchazeči o úřad hlavy státu přijatelní. Kandidáty bodovali na škále od nuly pro zcela nepřijatelného adepta až po deset bodů pro nejpřijatelnějšího. Nejlepší průměr hodnocení měl stejně jako v září Drahoš, a to s 6,07 bodu, Zeman byl druhý s 4,89 bodu, téměř stejně jako třetí Horáček. Drahoše ale zhruba třetina dotázaných nehodnotila, protože jej buď nezná, nebo nevěděla, jak jej hodnotit. U Zemana byl podíl lidí, kteří ho podle svého vyjádření neznají, zanedbatelný.

Průzkum uskutečnilo CVVM od 9. do 19. října. Zúčastnilo se ho 934 obyvatel České republiky starších 15 let, z toho 905 s právem volit.