Bohuslav Sobotka.

Bohuslav Sobotka. Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Proč vlastně nenasadí ČSSD do prezidentské volby svého předsedu Sobotku?

Máme červen 2017, pomalu, ale jistě se, jak říkal Milan Markovič, „zvolebnívá“. Kromě voleb parlamentních se též samozřejmě přibližují i volby prezidentské. A to druhé tzv. přímé.

Asi největším, avšak nikoliv neporazitelným favoritem je bezesporu současný prezident pan Miloš Zeman. Jeho hlavním soupeřem bude, alespoň dle většiny politických komentátorů, zejména Miloš Zeman sám a mimo jiné jeho údajný nedobrý zdravotní stav.

Otázkou zůstává, koho nasadí vítěz minulých parlamentních voleb – ČSSD?

Kandidáty na prezidenta s podporou ČSSD by podle premiéra Bohuslava Sobotky mohli být předseda Senátu Milan Štěch či ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Později se objevilo též jméno a příjmení odborového bosse Josefa Středuly.

Pakliže sociální demokraté myslí svou účast v předvolebním zápase vážně, proč vlastně nenasadí svého předsedu Bohuslava Sobotku?

Zkušeného politika v nejlepším věku. Teď možná někdo nadskočí ze židle: Autore, jak to myslíte, „zkušeného politika“? Politici vše rozkradli, my chceme čestného člověka – nepolitika… asi nemusím pokračovat v oblíbeném nepolitickém kolovrátku, který mj. stvořil i fenomén jménem Andrej Babiš, ten asi už všichni dávno znáte.

Hledání „nepolitika“ pokládám za opravdu pošetilé! Stejně jako nechceme, aby nám tašky na střechu našeho domu pokládal nepokrývač anebo nás zastupoval před soudem topenář či uzenář místo advokáta, nepokládám za rozumné, aby se prezidentem více než desetimiliónové republiky stal jakýsi nový nezkušený nepolitik.

Kdo jiný než předseda strany Sobotka by byl vnímán jako opravdu silná protiváha proti výše zmíněnému M. Zemanovi? Proč nenasadit toho, koho v ČR každý zná?

Nevím, jak na laskavé čtenáře, ale na mne nasazení například předsedy Senátu M. Štěcha působí spíše jako taková kandidatura do počtu.

Trochu připomíná akci ODS při minulé přímé prezidentské volbě, kdy nasadila nevýrazného Přemysla Sobotku.

Sice to byl tehdy 1. místopředseda Senátu PČR, v prezidentských volbách dopadl ovšem prachbídně – skončil osmý z devíti kandidátů, porazil pouze Janu Bobošíkovou. Čtenář si asi jen povzdechne: Kde jen je těm dvěma dnes konec – nad tablety v karvínských hospodách teď asi zazní Pantha rhei!

Před pár měsíci jsem v Reflexu psal, že pokud vládní KDU myslí svou účast v prezidentské volbě vážně, měla by pragmaticky nasadit Jiřího Čunka.

Pakliže o totéž chce usilovat ČSSD, měla by se dle mého názoru vážně zamyslet, zda nenasadit premiéra Bohuslava Sobotku.

Samozřejmě i B. Sobotka má slabší stránky, nicméně chová se předvídatelně (zejména v porovnání s prezidentem současným), jinak vyjádřeno, můžeme tušit s velkou mírou pravděpodobnosti, co udělá.

Proč více než dvacet tisíc českých a moravských sociálních demokratů neřekne: Předsedo, ukaž, co umíš!? Postav se Zemanovi!