Zdeněk Hřib

Zdeněk Hřib Zdroj: Michael Tomeš, E15

Zdeněk Hřib: Z vůle voličů má být primátorem Pirát, je nedůstojné s tím obchodovat

Lídr pražských Pirátů Zdeněk Hřib připomíná, že jeho strana obdržela ze všech tří subjektů, které momentálně vyjednávají koalici, nejvíce hlasů. Podle jeho názoru z toho plyne, že mají nárok na post primátora. Zároveň nepřipouští, že by Piráti z tohoto požadavku slevili. „Nepřijde nám důstojné to za něco obchodovat,“ vysvětluje Hřib v rozhovoru pro INFO.CZ. Podle jeho slov se chýlí ke konci debata o programovém prohlášení, personální věci přijdou na řadu hned příští týden.

Budete primátorem Prahy?

To nezáleží na mně.

A na kom tedy?

Bude záležet, jak se dohodneme s našimi koaličními partnery.

A jak se jednání v tomto ohledu vyvíjí?

Minulý týden jsme dali na stůl konkrétní nabídku, chtěli jsme tak odblokovat jednání, která do té chvíle de facto nezačala. Nyní se ale věnujeme především programové dohodě. Scházejí se naše expertní týmy. Finální dohoda na programu by mohla být do konce tohoto týdne snad hotová. Možná se ještě budeme muset k nějakým drobnostem vrátit po víkendu.

Ta nabídka počítala s tím, že byste měli primátora a dva radní…

Ano, ale byl to balík několika věcí. Chtěli jsme trojstranné schůzky, formulovali jsme naše programové priority, tedy otevřenou a transparentní radnici, digitální služby pro občany a řešení krize bydlení. Zároveň jsme nominovali svoje experty do jednotlivých týmů a navrhli zastoupení jednotlivých stran v Radě města. A máte pravdu, navrhli jsme, že budeme mít primátora a dva radní, další strany pak po čtyřech radních včetně náměstků.

A jak na tento konkrétní personální návrh reagovali? Máte dojem, že ho akceptují?

Popravdě o tom nyní vůbec nemluvíme. Naše nabídka v tomto ohledu stále leží na stole, zatím jsme ale nedostali zpětnou vazbu v tom smyslu, že to naši partneři akceptují. Teď vedeme debatu o programu, počítám, že o personáliích začneme mluvit někdy v polovině příštího týdne.

V zákulisí se spekuluje na téma tzv. rotujícího primátora…

Spekulací je spousta, toto nám ale nepřijde jako rozumný nápad. Podle nás by tam měla být nějaká kontinuita.

A umíte si tedy představit, že byste byli ochotni ustoupit v tom smyslu, že byste post primátora nepožadovali?

Nepřijde nám, že jde o věc, která by se dala zobchodovat. Pirátská strana reálně obdržela ze všech tří subjektů, které domlouvají koalici, nejvíce hlasů. Z našeho pohledu z toho vyplývá, že z vůle voličů primátora mají mít Piráti. Nepřijde nám důstojné to za něco obchodovat.

Celý rozhovor si přečtěte na webu Info.cz >>>