Jan Čižinský - ilustrační snímek

Jan Čižinský - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Vyhrál v Praze skutečně Čižinský, nebo jen populisticky blufuje?

Řečeno s klasikem: volby dopadly tak, jak dopadly, jelikož voliči volili tak, jak volili. Babišovci dobyli velká města, ale Prahu – pro mnohé díky Bohu – nikoliv.

Ještě než se vrhnu na hlavní pražské téma, tak jako autor s brněnskými kořeny musím s radostí konstatovat, že brněnští komunisté poprvé od roku 1990 – a vlastně i od roku 1945 – nezasednou v brněnském (celoměstském) zastupitelstvu. Pro komplexnost jen dodám, že na pár městských částech ve zlomkovém množství ještě zůstali.

Praha sobě – výsledky sobě

Jak známo, do pražského (velkého) zastupitelstva se dostalo jen a pouze pět volebních stran. Upamatujme, že vyhrála ODS před Piráty, za nimi velice těsně skončila Praha sobě, zcela nový subjekt pana Čižinského, následována Spojenými silami pro Prahu a páté se umístilo na pásce hnutí ANO 2011, které mělo nejdražší předvolební kampaň.

Probíhají povolební jednání, všem jde samozřejmě o program, ne o personální obsazení. Někdo z občanů jim to možná i věří. Komunální politika, to je především tvrdá práce pro lidi, to zde snad nemusíme opakovat.

Ale již vážněji – na pražské povolební šachovnici to vypadá na koalici Pirátů a Prahy Sobě se Spojenými silami alias STAN a TOP 09. Nicméně divili bychom se, kdyby do hry relevantně nevstoupili i zkušení matadoři z ODS, jde opravdu o hodně. Další volby budou s největší pravděpodobností zase až za 4 roky.

V souvislosti s bojem o primátorské křeslo mne jako učitele správního práva zaujalo jedno vyjádření vycházející pražské hvězdy, pana J. Čižinského: „My o ten post samozřejmě máme zájem, protože Pražané dali největší počet hlasů právě mně, čímž dali najevo, že chtějí, abych byl primátorem.“

Zde nutno říct, že pan Čižinský si bud spletl volební systém, či ctěné Pražany krapet tahá za nos.

Před závorku nutno vytknout, že se nevolil žádný primátor Prahy, ale členové zastupitelstva. Tomu i odpovídá systém „plachet“, kde můžete křížkovat až 65 městských zastupitelů plus další do městských částí. Praha sobě pro sebe dobyla 13 křesel úplně stejně jako Piráti nebo SpS-TOP 09/STAN. Počet preferenčních hlasů sui generis z komunálních voleb nemožno vnímat stejně jako preferenční hlasy např. do Poslanecké sněmovny. A hlavně to nejsou žádné hlasy „na primátora“.

V komunálkách se prostě nevolí primátor (či starosta), ale zastupitelé města, kteří následně volí ze svého středu primátora. Takže pan Čižinský sice dostal o trochu více „preferenčních“ hlasů, ale jeho strana má úplně stejně křesel jako Piráti nebo SpS-TOP 09/STAN. Kdybychom se drželi této matematické pseudo-logiky, tak Piráti měli ještě o půl procenta více všech hlasů, tak by při použití této účelové aritmetiky museli mít primátora oni.

Paradoxní také je, že zde se panu Čižinskému najednou hodí počítání jednotlivých hlasů, avšak při celkových počtech již nikoliv. To by totiž musel férově pustit křeslo primátora ODSákům, kteří získali nejvíc hlasů ze všech. Slovníkem pánů z Prahy sobě: Pražané si nejvíce přejí, aby primátorem byl lídr ODS.

Sečteno – kandidát Čižinský nezískal ani získat nemohl nejvíce hlasů na post primátora, jen vychytrale blufuje.

Autor je právník a VŠ pedagog