Komunální volby

Komunální volby Zdroj: Profimedia

Budou se stěhovat těsně před volbami? Politici kandidují mimo trvalé bydliště, porušují tím zákon

Mnozí z budoucích zastupitelů a starostů mají hlášený trvalý pobyt na jiném místě, než kde kandidují. To však volební zákon zakazuje a odborníci ji hodnotí jako nemorální. Flagrantním výsměchem volební legislativě je třeba kandidátka strany SPD v centru Prahy či brněnský kandidát, který má hlášený trvalý pobyt ve dva tisíce kilometrů vzdáleném Lisabonu.

Zákon říká, že zastupitelem města nebo jeho části se může stát jen ten kandidát, který má ke dni voleb v daném obvodu trvalé bydliště. Jenomže při pohledu na kandidátní listiny čtrnáct dní před volbami to vypadá, jako by volební zákon byl nemalé části politiků jen pro smích.

Asi nejflagrantněji volebním paragrafům odporuje kandidátní listina Okamurovy SPD v centru metropole. Ze 25členné kandidátky totiž nemá na Praze 1 hlášený trvalý pobyt hned 14 kandidátů. Ti místo Malé Strany bydlí například ve vesnicích jako Nebušice či Křešice, případně v jiných částech Prahy. Je přitom otázka s vykřičníkem, zda by potenciálně zvolení zastupitelé dokázali plně pochopit a vyřešit problémy centra velkoměsta jako je Praha, pokud by s nimi neměli každodenní zkušenost. V každém případě bude zajímavé volby sledovat.

Kandidáti jakých stran budou míst se zákonem problém, pokud se nepřestěhují? Dočtěte si článek na info.cz >>>