Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Facebook

Zelení, migranti, matička Praha a plané předvolební sliby

Slovenský satirik Milan Markovič kdysi vynalezl slovo „zvolebnívá se“. A nyní se tak skutečně děje. Cvalem se blíží jak volby senátní, tak i komunální, u kterých bych se ve svém komentáři rád stručně zastavil. Kupříkladu Strana zelených v letošních pražských komunálních volbách slibuje přijmout a ubytovat v Praze pět tisíc uprchlíků.

Zelení mj. tvrdí, že pokud si vezmeme do Prahy cca pět tisíc migrantů, přispěje takové řešení zejména k zaplnění neobsazených pracovních míst, o něž Pražáci prý nejeví zájem. Navíc by tento krok byl, alespoň podle zelených myslitelů, jakýmsi signálem pro českou vládu, veřejnost a zejména pak pro zahraničí, že je Česko solidární zemí.

Krásný příklad slibu, který „politickou slibotechnu“ nic nestojí. Pražské (ani žádné jiné městské) zastupitelstvo o (ne)přijímání uprchlíků nerozhoduje ani z povahy věci rozhodovat nemůže. Selským rozumem – i kdyby o tom pražští konšelé rozhodli, tedy že migranty chtějí, jak by je udrželi v matičce Praze – obehnali by ji ostnatým drátem, aby tyto fyzické osoby neprchaly do jiných měst a obcí?

Co slibuje uskupení Spojené síly pro Prahu? A jsou jejich sliby reálné? Zhodnocení najdete ZDE >>>

A co sociální dávky či jiné podpory pro migranty, ty by se platily z pražského (a nikoliv státního) rozpočtu? Chtějí snad Zelení překopat celý sociální systém? Budou se i důchody a nemocenské vyplácet z rozpočtů měst? V podání Zelených si každé město a obec (máme jich okolo 6250) povede i samostatnou zahraniční politiku? Pro pět ran do učebnice dějepisu: vytvoříme v české kotlině nejspíš zase několik tisíc samostatných městských státečků jako za středověku?

Ale již vážněji, předvolební slib Zelených ohledně uprchlíků možno vnímat asi jako příslib, že město Praha začne dobývat Mars anebo že v našem hlavním městě bude vždy hezké počasí. Navíc mám důvodné podezření, že Zelení nápad s migranty okopírovali od exrecesistického hnutí Žít Brno, které s obdobnou svéráznou fantasmagorií přišlo již před několika týdny.

Co slibují Piráti ve volbách v Praze? A jsou jejich sliby reálné? Zhodnocení najdete ZDE >>>

Také mi vrtá hlavou, proč se Praha (ale i Brno) nepostará o stovky svých bezdomovců, když si „dobrovolně“ troufá na příliv migrantů. Ale to je již námět na jiný komentář.

Sečteno – určitě by nebylo od věci, kdyby si někteří politici, a to neplatí jen pro Stranu zelených, řádně uvědomili, do jakého typu voleb vlastně kandidují a co je skutečná práce městského (obecního) zastupitelstva. Z mnohých přímo gejzírovitě tryská neukojené celostátní ambice. Bůh zaplať za každou kandidátku či kandidáta, kteří chtějí lepší péči o petúnie v obci, dodávám v laskavé nadsázce.

Porodník, učitelka nebo podnikatel? Tito lidé se utkají o křeslo pražského primátora >>>