Americký prezident Donald Trump - ilustrační snímek

Americký prezident Donald Trump - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

10 důvodů proč američtí demokraté prohrají i další volby s Donaldem Trumpem

Americká prezidentská kampaň je v plném proudu a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by Demokratická strana dokázala vygenerovat kandidáta, který by porazil Donalda Trumpa. Demokraté, kteří mají podporu většiny médií, nepochopili, že Amerika i svět se zásadně změnily a největším poselstvím jejich kampaně je tvrzení, že když se zbaví současného prezidenta, pak se vrátí „staré dobré časy“. Nevrátí. Míjí se to s realitou. Tady je proto 10 hlavních důvodů, proč má Trump šanci na znovuzvolení.

1. Demokraté nevygenerují jednoznačného vůdce

Zatímco Trump je jednoznačným a silným kandidátem Republikánské strany, tak demokraté se utápějí ve vzájemných půtkách a ani jejich vybraný kandidát či kandidátka nesjednotí za sebou všechny příznivce strany.

2. Všichni demokraté jsou moc vlevo

Problémem pro mnoho potenciálních voličů demokratů bude fakt, že všichni jejich možní relevantní kandidáti jsou ideově posunuti příliš doleva. Vlevo od středu surfují Pete Buttigieg, Joe Biden, Amy Klobucharová a dokonce i miliardář Michael Bloomberg. Za radikální levici se pak dají označit Bernie Sanders i Elizabeth Warrenová.

3. Voličská základna demokratů je roztříštěná

Kdysi měli demokraté voličské jádro mezi takzvanými lidmi práce, tedy dělníky a střední třídou. Ty ale přebral či přebírá Trump. V prezidentských volbách v roce 2016 demokraté nezískali dost bílých příslušníků těchto vrstev, a proto prohráli v rozhodujících státech. Opírat se chtějí o nejrůznější menšiny, přistěhovalce, mileniály, bílou elitu a Afroameričany. Ovšem je otázkou, kolik z těchto lidí nakonec přijde skutečně volit.

4. Trumpův útok na Afroameričany

Donald Trump při své poslední Zprávě o stavu unie ukázal, že se letos hodně zaměří na voliče z řad Afroameričanů. Pomocí nejrůznějších federálních programů a fondů pumpuje jeho administrativa do této komunity peníze. Pokud se mu podaří přetáhnout část Afroameričanů, dál to umenší šance demokratů. Navíc prezident dělá všechno možné i nemožné, aby si naklonil vlivnou židovskou menšinu, početnou skupinu Američanů polského původu i další skupiny.

5. Peníze na kampaň

Ať už bude protikandidátem Trumpa kdokoli, prezident má výhodu, že část své kampaně si financuje sám a že má mimořádně velkou skupinu malých přispěvatelů. To jsou lidé, kteří ho pak budou určitě volit. Následnou výhodou je, že po zvolení nemusí být „vděčný“ nejrůznějším korporátním a lobbistickým uskupením. Ostatně to se stalo i po volbách v roce 2016.

6. Co je hlavním tématem demokratů?

U demokratů není zatím ani úplně jasné, co je ústředním bodem jejich předvolební kampaně. Každý z kandidátů má trochu jiné priority. Podle všech průzkumů ale Američany až tolik netáhnou jako rozhodující témata práva sexuálních menšin či klimatické změny. Jsou to sice důležité body, ale ne rozhodující. Těmi jsou naopak všechny otázky točící se kolem ekonomiky a peněz. Například zaměstnanost, financování zdravotní péče, daně a další věci. A v tom Trump opět tahá za delší konec.

7. Šlapající ekonomika USA

I když někteří ekonomové a analytici se snaží zpochybňovat zásluhy Trumpa na v současnosti dobře šlapající americké ekonomice, nic není dál od pravdy. Trump má v tom samozřejmě i obrovské štěstí, protože jeho vláda je u moci, právě v době, kdy USA prožívají pozitivní hospodářský cyklus. Proti tomu mohu bojovat demokraté jen těžko, a už vůbec ne tím, že chtějí vyšší daně či zavést některá omezení ve světě byznysu. To není cesta k vítězství.

8. Bezpečnost, války v cizině a zbraně

Demokraty uvrhl Trump do složité argumentační situace i tím, že je zatvrzelým odpůrcem vedení velkých válek v cizině. Bude sice i nadále tvrdě likvidovat jednotlivé cíle, zejména v případě boje s islámským terorismem (bezpečnost je podle průzkumů jedna z důležitých věcí, které ovlivní volby), ale do žádné velké akce ve světě nepůjde a bude se snažit dostat co nejvíce amerických vojáků domů. Na to budou Američané slyšet. U toho chce ale dál posilovat vlastní armádu, aby si zachovala globální převahu. Přes všechny excesy a masakry Trump také dál obhajuje právo na soukromé vlastnictví zbraní. To mu také přinese miliony hlasů.

9. Přistěhovalectví a budování zdi

Další velkým tématem je přistěhovalectví. Americká vláda v posledních letech poměrně drasticky omezila imigraci lidí ze zemí, kde působí i teroristické skupiny. Přesto například dál přijímá lidi ze Sýrie, ale daleko více je prověřuje. Trump také opakovaně útočí na nelegální migraci a podařilo se mu omezit imigraci z Mexika a středoamerických zemí. Kvůli tomu pokračuje v budování zdi na hranici s Mexikem. Ostatně zeď už není takovým tahákem jako při volbách v roce 2016. Američané také slyší na jeho boj proti kriminálním gangům imigrantům (ze Salvadoru, Hondurasu či Portorika), které sužují některá města. Demokraté nabízejí naopak přívětivou tvář, ale to může fungovat jen u někoho.

10. Demokraté nerozumí době

Někdejší francouzský prezident Charles de Gaulle kdysi prohlásil: „Státník může být odhodlaný a vytrvalý, ale pokud nerozumí povaze své doby, selže“. Američtí demokraté jsou zcela jistě velmi odhodlaní a vytrvalí. Ale Donald Trump lépe pochopil současnou dobu, lépe pochopil, co lidé od politiky v současnosti vyžadují. Demokraté se naopak utápějí ve vlastních problémech a vzdychají po „starých časech“. Jenže to vyhovuje jen části společnosti. To se může ukázat v listopadu při amerických prezidentských volbách jako jeden z klíčových faktorů.

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde nebo zde>>>