Video placeholde

"Pojďme si dát navzájem šanci" vyzval Biden v projevu Trumpovy voliče. Chce sjednotit USA a bojovat s pandemií

Demokrat Joe Biden poděkoval svým voličům za přesvědčivé vítězství v amerických prezidentských volbách. Učinil tak v prvním vystoupení poté, co si podle amerických médií zajistil většinu ve sboru volitelů, který o příští hlavě státu formálně rozhodne. Zavázal se být prezidentem jednoty, který bude zastupovat všechny

Američany a obnoví duši USA. Jako své programové priority vytyčil boj s pandemií covidu-19, klimatické změny a vypořádání se se zakořeněným rasismem ve Spojených státech.

"Lid tohoto národa promluvil. Dal nám jasné vítězství, přesvědčivé vítězství," řekl Biden ve městě Wilmington ve svém domovském státu Delaware čtyři dny po uzavření volebních místností.

"Zavazuji se být prezidentem, který nechce rozdělovat, ale spojovat," pokračoval 77letý demokrat, který si dnes podle projekcí médií zajistil křeslo v Bílém domě díky vítězství v Pensylvánii, kde při sčítání hlasů dlouho zaostával za svým soupeřem a současných prezidentem Donaldem Trumpem.

"Pojďme si dát navzájem šanci," vyzval podporovatele Trumpa, který v rozporu se zvyklostmi stále Bidenovo vítězství neuznal a výsledky voleb v několika státech právně napadl. "Je na čase nechat stranou drsné řeči, ubrat plyn, vzít se znovu v potaz, navzájem se znovu poslouchat. Teď je čas vyléčit Ameriku," dodal s tím, že si Američané přejí, aby spolu demokraté a republikáni spolupracovali.

Demokrat pak uvedl, že chce hned v pondělí jmenovat tým vědců a dalších expertů, kteří by měli navrhnout strategii jeho budoucí administrativy pro boj s koronavirem. Potvrdil rovněž svoje dřívější prohlášení, že se jako prezident chystá zaměřit na klimatickou změnu a systémový rasismus v USA. Jeho budoucí vláda by pak podle jeho slov měla reflektovat etnické složení Spojených států.

Před Bidenem na pódiu krátce vystoupila jeho viceprezidentská kandidátka Kamala Harrisová, která bude první ženou v podobně vysoké funkci v historii USA. Ve volbách šlo podle ní o duši Spojených států, přičemž země je nyní na prahu nových dní. Bidena označila za "léčitele a sjednotitele". Dodala rovněž, že je sice první ženou ve vysokém exekutivním postu, není však rozhodně poslední.