Prezidentské volby v USA: Kandidáti Jo Jorgensenová a Kanye West

Prezidentské volby v USA: Kandidáti Jo Jorgensenová a Kanye West Zdroj: ČTK, Reuters; koláž reflex.cz

Americký prezident Donald Trump.
Howie Hawkins
Jo Jorgensenová
Americký rapper Kanye West.
Americký prezident Donald Trump.
14
Fotogalerie

Volby v USA nejsou jen Biden a Trump. Kandiduje žena, která chce stáhnout vojáky z misí, i rapper jako černý kůň

Americké prezidentské volby technicky vzato nezahrnují pouze klání mezi kandidáty republikánů a demokratů. Ale protože ruku v ruce s velikostí podpory voličů jde také velikost prostoru, který jednotlivým kandidátům a jejich kampaním poskytují média, kandidáti jiných politických uskupení se do povědomí lidí tak silně nezaryjí. Kdo tedy ještě v letošních amerických volbách doplňuje tandem Donalda Trumpa a Joea Bidena?

Není divu, že pro jiné politické strany už nezbývá moc místa, republikáni a demokraté se totiž střídají na nejvyšším postu už od konce 19. století. Od roku 1869, kdy skončil ve funkci prezidenta Andrew Johnson za Národní unii, žádná politická síla neprorazila hradbu dvou hlavních stran. I tak ale stále štěstí zkoušejí i kandidáti jiného politického smýšlení. Letos do finále pokračují také Jo Jorgensenová z Libertariánské strany, Howie Hawkins za zelené a také populární hudebník Kanye West.

Jaké plány má na příští volební období stávající republikánský prezident Donald Trump, je vcelku jasné podle jeho nynější rétoriky a postupů. Poměrně přesně také celou záležitost vystihuje Trumpův volební slogan, který se z dřívějšího „Make America Great Again“ přetavil do „Keep America Great“. Trump je proti zákazu volného nošení útočných zbraní, schvaluje trest smrti za zločiny z nenávisti a masové vraždy. K Pařížské klimatické dohodě by se pod jeho vedením Spojené státy zpět nepřipojily. Trump dále prohlašuje, že je opravdu silně „pro život“, což znamená, že neschvaluje potraty (pokud matka nebyla obětí znásilnění, incestu nebo pokud není v ohrožení života). Zdravotnický systém Obamacare explicitně kritizuje. Také k aktuálním záležitostem okolo Black Lives Matter se Trump vyjádřil dost jasně – proti protestujícím by vyslal armádu.

Joe Biden je pro mnohé prodemokraticky orientované voliče lákavý hlavně proto, že byl za časů Baracka Obamy jeho viceprezident. Jako průkopník aktivních kroků pro ochranu životního prostředí, který měl obavy z klimatické změny, ještě než přešla do mainstreamu, je Biden pro návrat USA k Pařížské klimatické dohodě. Otevřeně a tolerantně vystupuje ohledně LGBTQ+ komunity, co se týče jejich právní ochrany i služby v armádě. K protestům proti rasové diskriminaci se Biden otevřeně nevyjádřil.

Kdo, když ne Trump a Biden?

V roce 2016 získal podporu přibližně 4 a půl milionu hlasů také kandidát Libertariánské strany Gary Johnson. Podpora této strany tak dosáhla asi 3 %. Letos za stranu kandiduje psycholožka a vysokoškolská vyučující Jo Jorgensenová. Není překvapivé, že by Jorgensenová coby libertariánka byla pro stažení amerických vojenských sil ze zahraničí a pro neutralitu USA. Ohledně zdravotnictví by byla pro řešení volného trhu, nikoli fixním zdravotnickým systémem. Je pro celosvětové čerpání energie ze zdrojů s nulovými emisemi. Slibuje, že jako prezidentka bude prosazovat co nejmenší vládu a co nejnižší daně. Jisté kontroverze vzbudila nedávná účast Jorgensenové v podcastu Roads to Liberty, který tvoří lidé spojení s tzv. hnutím „boogaloo“, které vyniká hlavně protivládními názory a akcemi, ale část stoupenců se vyznačuje také neonacistickými projevy. Jorgensenová s Libertariánskou stranou nicméně ujišťují, že hlavním principem strany je neagrese, a jsou proti dosahování politických a sociálních cílů silou. Libertariáni oficiálně rasismus odsuzují.

Howie Hawkins stál u založení amerických zelených a profiluje se jako výrazně levicový politik. Obecně je pro státní regulace a v otázce zdravotnictví by chtěl prosadit systém Medicare-for-All, ve kterém by byla zdravotní zařízení veřejným vlastnictvím kontrolovaným demokraticky zvolenými komunitními radami. Ve všech „zelených“ otázkách je přirozeně pro řešení co nejvíce nakloněné ochraně životního prostředí a snižování těžby či emisí. Ačkoli obhajuje státní regulace, zároveň věří, že jeho politika povede ke svobodnější a spravedlivější společnosti. Hawkins podporuje osobní práva sexuálních menšin.

Na začátku července se do souboje o Bílý dům nečekaně vložil také zpěvák mnoha žánrů Kanye West. Přestože ze začátku jeho kandidatura působila jako neseriózní snaha o získání větší publicity, nyní se objevují názory, že West může nakonec způsobit rozhodující odliv hlasů zejména pro Trumpa, kterého před ohlášením své vlastní kandidatury podporoval. Jeho cíl usednout v Oválné pracovně vypadal velmi nereálně také proto, že v mnoha státech se West nestihl zaregistrovat jako nezávislý kandidát. Rapperovy názory působí dost přitažené za vlasy. Vyjádřil se například, že svou administrativu by uspořádal podle vzoru fiktivní africké země Wakanda z filmu Black Panther. Podle posledních dnů se však zdá, že zpěvákova kampaň opravdu dál běží, v mnoha státech se jako kandidát zapsat stihne a v nadcházejících volbách ještě může být významným hráčem.