Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Profimedia.cz

Trump má pravdu, své finanční závazky plní v NATO jen 5 zemí, Česko je na tom hodně špatně

Zatímco Evropa o Donaldu Trumpovi tvrdí, že chce rozvolnit NATO, tak on pořád opakuje, že většina členských států Severoatlantické aliance neplní své finanční závazky, což je velká chyba, na kterou doplácí Amerika. Pokud jde o peníze, má pravdu Trump, protože pouze 5 zemí Aliance dává na svoji bezpečnost dvě procenta HDP, což je podíl, na kterém se organizace dohodla. Velmi špatně je v tomto ohledu na tom i Česko. NATO má v současnosti 28 členů.

Většinu nákladů na bezpečnost zemí NATO platí USA a také pouze ony mají logistické a technologické vybavení, s pomocí kterého je možné vést několik konfliktů najednou. Evropské společnosti posedlé pacifismem naopak většinou své závazky neplní a spoléhají pouze na to, že v případě nouze je Amerika zachrání, protože samy (například v případě útoku Ruska) nejsou účinné obrany schopny.

Více než dvě procenta HDP dávají na obranu dnes z členských států NATO pouze USA (3,6 %), dále ekonomicky zdevastované Řecko (2,4 %), většinou příkladně platící Velká Británie (2,2%) a Moskvy se obávající Estonsko (2,2 %) a Polsko (2,0%). Pak se k této hranici přibližuje jen Francie, ta má 1,8 procenta. Například bohaté Německo dává na armádu pouze 1,2 procenta podílu ze svého HDP.

Úplně nejméně investuje s podílem 0,4 procenta Lucembursko, které je sice v přepočtu na obyvatele jednou z nejbohatších zemí světa, ale armádu má malinkou. Pod jedním procentem HDP jsou také Slovinsko, Belgie a překvapivě i Španělsko.

V letech 2014 a 2015 byla pod jedním procentem i Česká republika (podle oficiálních údajů ministerstva obrany to bylo pouze 0,91 a 0,96 procenta). Přitom vláda Bohuslava Sobotky a ministr obrany Martin Stropnický donekonečna opakují, jak se snažíme své závazky plnit. Pravda to není a dlouho ještě nebude.

Dohodnutá dvě procenta jsme dali na armádu naposledy v roce 2005. Takže své závazky vůči Alianci neplní v Česku vlády levicové, pravicové i jakékoli ideové slepence. Letos se máme dostat těsně nad jedno procento, ale to je plán, uvidíme, zda se i tento malý cíl podaří splnit.

Rozpočty členských zemí NATO na armádu jako podíl na HDP.Rozpočty členských zemí NATO na armádu jako podíl na HDP.|Daily Mail

Takže vyčítat Donaldu Trumpovi, že tlačí na země NATO, aby udělaly to, co slíbily, je absurdní, protože USA zůstávají v tomto směru jedinou zárukou bezpečnosti. Pokud má Severoatlantická aliance dobře fungovat, musí se vzpamatovat především Evropa, problém je na její straně.

Z tohoto pohledu jsou nesmyslné i návrhy na vytvoření takzvané „společné evropské armády“, jak o tom hovořil premiér Sobotka. Kdo by ji platil? Nebo se vezmou peníze, které jsme slíbili NATO? Pak by Aliance byla skutečně ještě více oslabena, ale ne kvůli Trumpovi.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH V USA >>>