Hillary Clinton

Hillary Clinton Zdroj: ČTK

FBI po prověření nových e-mailů neplánuje Clintonovou stíhat

Nově nalezené e-maily od nynější demokratické prezidentské kandidátky Hillary Clintonové z doby, kdy vedla americkou diplomacii, neukazují na žádné porušení zákonů, Federální úřad pro vyšetřování (FBI) tedy neplánuje Clintonovou stíhat. Dnes to Kongresu USA sdělil šéf FBI James Comey, uvedla agentura Reuters. Mluvčí Clintonové Brian Fallon na twitteru uvedl, že jiný závěr štáb demokratické kandidátky ani nečekal. Republikánský rival Clintonové Donald Trump uvedl, že demokratku chrání zmanipulovaný systém.

Americké ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že FBI na rychlé prověření pošty Clintonové vyčlenil všechny nezbytné zdroje, stejně postupovalo i ministerstvo spravedlnosti. Comey minulý týden v pátek oznámil Kongresu nález nového balíku pracovní elektronické pošty, kterou Clintonová odesílala proti pravidlům ze svého soukromého poštovního účtu. Svým prohlášením vyvolal kritiku proti federální agentuře kvůli možnému ovlivnění voleb.

Clintonová, která do té doby o několik procentních bodů vedla nad svým rivalem Donaldem Trumpem, vedoucí pozici ztratila a v průzkumech ji předstihl realitní magnát. Nyní sondáže ukazují, že Clintonová je opět mírně favorizovaná. Republikánský kongresman Jason Chaffetz, který zároveň vede sněmovní výbor pro dohled a vládní reformy, na twitteru napsal, že Comey ho o výsledcích prověřování e-mailů informoval. "Na základě prověřování jsme nezměnili závěry, které jsme sdělili v červenci," citoval Chaffetz z Comeyho dopisu pro Kongres.

 

Nejmenovaný vyšetřovatel agentuře Reuters, že Comeyho dopis znamená, že FBI pro nynějšek uzavřela opětovně otevřené vyšetřování elektronické pošty Clintonové. Nové e-maily nalezli vyšetřovatelé v počítači Anthonyho Weinera, manžela blízké spolupracovnice Clintonové Humy Abedinové. O Weinera se policie zajímá kvůli jeho obscénní komunikaci s patnáctiletou dívkou.

FBI v červenci dospěla k závěru, že Clintonová používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely jako ministryně zahraničí neporušila zákon, ačkoli si počínala krajně nedbale. Trumpova volební manažerka Kellyanne Conwayová na twitteru napsala, že když FBI setrvává na svém původním verdiktu, znamená to, že Clintonová jednala nedbale a lehkomyslně a že lhala o utajovaných informacích.

 

Kritikou nešetřili ani další představitelé republikánů. Šéf Republikánské strany Reince Priebus v prohlášení uvedl, že je stále přesvědčen o tom, že Clintonová porušila zákon. Podle republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Paula Ryana nadále platí, že Clintonová vystavila Spojené státy používáním soukromého mailu bezpečnostním rizikům.

 

Šéfka demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiová je toho názoru, že nynější stanovisko FBI by mělo být konečně poslední tečkou za touto republikánskou záležitostí, za kterou kauzu elektronické pošty považuje. Její demokratičtí kolegové ve sněmovně se již podle Reuters nechali slyšet, že v příštích dnech budou chtít položit řadu otázek na způsob vyšetřování FBI.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH V USA >>>