I vaše daně zvednu ... (Bernie Sanders)

I vaše daně zvednu ... (Bernie Sanders) Zdroj: Bernie 2016

volby USA 2016
Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".
Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".
První debata mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou
Melania Trumpová
9
Fotogalerie

Kandidáti na prezidenta ve volbách v USA 2016 – Informace o kandidátech, profily osobností

Kandidáti na prezidenta USA ve volbách 2016 - stručné profily všech kandidátů, S kým soupeřil o nominaci Donald Trump a s kým Hillary Clintonová?

Hlavními kandidáty na úřad prezidenta USA ve volbách 2016 jsou už zcela zjevně Hillary Clintonová a Donald Trump. Zpočátku se ale o post prezidenta ucházela řada dalších kandidátů. Část odstoupila ještě do konce roku 2015. Níže zmínění odstoupili v roce 2016 na jaře a v létě, v průběhu kampaně. Demokratičtí kandidáti navíc oznámili podporu Hillary Clintonové.

 

Hillary Clintonová x Donald Trump

První debata mezi Donaldem Trumpem a Hillary ClintonovouPrvní debata mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou|Profimedia.cz

Republikánští kandidáti:

Ben Carson (odstoupil 5. března 2016)

Jediný afroameričan mezi kandidáty. Z chudých poměrů se dokázal dostat až do pozice jednoho z nejlepších neurochirurgů. Pojí se s ním mnoho kontroverzí, především nepodložené výroky nebo názory ohledně víry – je členem církve Adventistů sedmého dne.

Carly Fiorinaová (10. února 2016)

Považována za jednu z nejvlivnějších business žen - několik let vedla firmu Hawlett-Packard a diplomy má z ekonomie, filozofie a středověké historie.

Chris Christie (10. února 2016)

Od roku 2010 guvernérem New Jersey. Podílel se na volebních kampaních George Bushe (seniora i juniora) a příznivě se na jeho kariéře podepsala mimo jiné i krizová práce během hurikánu Sandy 2012.

Jeb Bush (21. února 2016)

Rodina známá svou prezidentskou historií, prezidenty se stali jeho otec i bratr. On sám se stal guvernérem Floridy a do politiky se zapojuje i jeho syn George Prescot Bush.

Jim Gilmore (odstoupil 12. února 2016)

Bývalý guvernér Virginie a předseda Republikánského národního výboru. Vedl také poradní komisi pro boj proti komunismu prezidentům Clintonovi a Bushovi ml.

John Kasich (odstoupil 4. května 2016)

Je guvernérem Ohia. Působil ve Sněmovně reprezentantů a jednou už se o nominaci ucházel. Vystudoval politologii a jeho kořeny jsou evropské – maďarské, chorvatské a české.

Marco Rubio (odstoupil 15. března 2016)

Floridský senátor pocházející z rodiny kubánských přistěhovalců vystudoval práva. Zastává názory pro podporu přistěhovalců a staví se proti liberalizaci vztahů s Kubou.

Mike Huckabee (odstoupil 1. února 2016)

Byl babtistickým pastorem i guvernérem státu Arkansas. Už v roce 2008 se pokoušel uspět v primárkách, ale neúspěšně. Zastává velmi tvrdý postoj v přístupu vůči Islámskému státu.

Rand Paul (odstoupil 3. února 2016)

Oční lékař, který založil svou vlastní kliniku je senátorem Kentucky. Velmi jeho konzervativní přístup ho dostává do sporu i se spolustraníky. Zastává důraz na přísnou rozpočtovou disciplínu.

Rick Santorum (odstoupil 3. února 2016)

Tento velmi konzervativní muž, byl senátorem Pensylvánie a v roce 2012 si dobře počínal v primárkách, kde ho jako jediný porazil Mitt Romney. Je pro omezení přistěhovalectví a snižování vládních výdajů.

Ted Cruz (odstoupil 3. května 2016)

Senátor Texasu,  vystudoval Princeton a práva na Harvard. Je známý svou velkou kritikou zdravotní reformy. Od roku 2008 pracoval na kampani George Bushe.

 

Demokratickými kandidáty byli

Bernie Sanders (odstoupil 12. července 2016)

Byl poslancem sněmovny reprezentantů a poté se stal senátorem státu Vermont. Jeho téma je bezplatné školství v USA, zpřísnění pravidel Wall Street. Je označován jako socialista a uznává skandinávský model sociální demokracie.

Martin O ´Malley (odstoupil 1. února 2016)

Právník a bývalý guvernér Marylandu, předtím i starosta Baltimoru je v současnosti profesorem na univerzitě. Již v roce 2008 podporoval Clintonovou a dříve politicky patřil do okruhu Billa Clintona.

 

Kandidát za stranu libertiánů

Gary Johnson

Kandidát za stranu zelených

Jill Steinová

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2016 V USA