Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima.

Hillary Clintonová se prohlásila vítězkou. Ale s odřenýma ušima. Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Zaprděná Hillary.
1400x933  IMAGE(jpg) Původní neupravená fotografie na které Hillary Clintonová společně s Barackem Obamou a dalšími sleduje přímý přenos z Pakistánu
Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".
Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".
Hillary Clintonová zabodovala, zvyšuje náskok.
14
Fotogalerie

Hillary Clintonová kandidovala na prezidentku USA ve volbách 2016 – kompletní informace a životopis

Hillary Clintonová – kandidátka na prezidentku USA ve volbách 2016. Bývalá první dáma a ministryně zahraničí USA kandiduje za Demokratickou stranu. 

Při vyslovení jména Hillary Clintovové se dříve jako první vybavil její manžel a bývalý prezident USA Bill Clinton, který proslul mediálně milostnou kauzou Lewinská. Tenhle stín však Hillary již dávno setřásla, nabrala však jiné.

Její kariéra je spjata s několika kontroverzemi. Prvním velkým průšvihem byla kauza Travegate, jak se přezdívá vyhazovu sedmi lidí z kanceláře zajišťující prezidentské cesty. Na vedoucí místo dokonce obsadila nekvalifikovanou sestřenici svého chotě a trvalo dva roky než soud vyhodnotil výpověď jako neoprávněnou. Tím začala její dráha první dámy.

Stále ještě jako první dáma musela čelit i předvolání před velkou porotu kvůli daňovým podvodům společníka ze společnosti Clintonových, kde byla spolu s Billem obviněná ze střetu zájmů.

Kariérně byla nicméně Clintonová vždy velmi úspěšná v politice. V roce 2000 stala se senátorkou za stát New York, v roce 2006 pak tento úspěch zopakovala. V roce 2007 poprvé oznámila kandidaturu na prezidenta USA a velmi těsně na ní zvítězil Barack Obama, kterého nakonec sama podpořila.

Obama ji nakonec jmenoval v lednu 2009 ministryní zahraničí USA. Po zdravotních problémech způsobených otřesem mozku ji v roce 2013 nahradil John Kerry. Její zdravotní stav na ní mediálně podepsal i během kandidatury na prezidenta USA. Kvůli potížím, které ji postihly během memoriálu 11. září 2016, se musela vyrovnávat s kritikou kvůli neinformování o svém zdravotním stavu. Zatajila totiž diagnostikovaný zápal plic.

Kromě toho čelí také kritice za kauzu v používání osobního emailu k posílání vládních i přísně tajných informací. Právě tato kauza jí stála mnoho bodů u amerických voličů. Během volební kampaně navíc vypluly na povrch i takové zajímavosti, jako že během jejího působení coby ministryně zahraničí se zvýšila distribuce zbraní z USA do Saudské Arábie o 97 %.

Oficiální kandidátkou za Demokratickou stranu se stala 26. července 2016. Jako viceprezidenstkého kandidáta si zvolila Tima Kainea. Proti ní vystupuje jako protikandidát Donald Trump. Ten samozřejmě také není bez poskvrnky.

Prezidentské volby nakonec prohrála 232 : 290 hlasům.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2016 V USA

Video placeholde
Clintonová přijala kandidaturu a zaútočila na Trumpa • Reuters