Video placeholde

Prezident by právo abolice vůbec neměl mít, říká Stanislav Polčák. Ani její zmínění nebylo na místě

Právník a politik, poslanec Evropského parlamentu Stanislav Polčák se již před časem vyjádřil v pořadu Prostor X k tématu prezidentské pravomoci abolice v souvislosti s trestním stíháním předsedy vlády Andreje Babiše. Prezident Miloš Zeman v září 2019 připomněl, že má právo abolice a v případě premiéra Babiše by byl ochotný jej využít. „Když se do toho už nebude vrtat, tak bude klid a budu rád. Kdyby se do toho vrtalo, tak prezident má Ústavou dané právo abolice. Pokud by to bylo nutné, a já věřím, že to nutné nebude, pak bych k tomuto ústavnímu kroku sáhl,“ řekl v září Zeman. Tento výrok je podle Stanislava Polčáka naprosto nepřijatelný a degraduje smysl a fungování justice.

Polčák zdůrazňuje, že právo abolice nikdy nemělo sloužit jako nástroj k ovlivňování rozhodnutí justice. „Milost prezidenta je určité monarchistické oprávnění, které má reagovat na např. šílený zdravotní stav toho člověka, na nepochopitelné okolnosti případu. Život je tak pestrobarevný, že milost v něm opravdu má smysl. Ale měla by nastoupit až v okamžiku, kdy justice splnila svůj úkol. Abyste už v průběhu toho šetření řekl: vůbec se tím nezabývejte, je to můj kamarád… To skutečně není správné,“ říká Polčák.

Na otázku, jak na něj působí prezidentova slova o Andreji Babišovi: „Přál bych si, aby byl nevinen, a věřím, že je nevinen, protože mi říkal, že je nevinen,“ Polčák odpovídá: „Rovnost před zákonem je daná tím, že každý své jednání obhájí. Pan premiér by samozřejmě měl tou justicí projít.“ Rozhodnutí o zastavení trestního stíhání Andreje Babiše bylo nakonec nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem zrušeno a případ se vrací do fáze vyšetřování. Cesta justičním procesem pro premiéra Babiše je tedy stále ve hře, prezident Zeman ale vzal zpět svůj výrok o abolici. Prezidentskou milost prý Babišovi po vzájemné dohodě neudělí. Babiš se několikrát nechal slyšet, že by abolici nepřijal, a podle Zemana je tedy technicky nemožné ji provést. Stanislav Polčák byl již v minulosti pro vyškrtnutí práva abolice z Ústavy a nyní je podle něj na místě o jejích úpravách znovu uvažovat. 

Celý rozhovor se Stanislavem Polčákem ke zhlédnutí zde:

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor se Stanislavem Polčákem • Prostor X