Video placeholde

Lidé litují posprejovaného ledního medvěda. Kvůli černé barvě na těle nejspíš neuloví potravu

Záznam polárního medvěda vznikl pravděpodobně na ruském poloostrově Čukotka, nebo souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu. Skupinka lidí natáčí blížícího se ledního medvěda, který má zdánlivě na boku černé fleky. Fleky by byly u ledních medvědů neobvyklé a tak se přihlížející diví, proč je medvěd tak špinavý. Po přiblížení zvířete však vyjde najevo, že skvrny na jeho boku jsou ve skutečnosti grafitti označující medvěda nápisem T-34.

T-34 je označení slavného modelu sovětského tanku, který během druhé světové války slavil obrovské úspěchy. Proč se ale objevil na boku nic netušícího ledního medvěda je ovšem záhadou. Někdo ho očividně nasprejoval černým sprejem, otázkou ovšem zůstává jak a proč? Anatoly Kochnev, odborník na lední medvědy a vědec z Institutu biologických problémů severního Ruska se domnívá že medvěd musel být během svého „tetování“ pod narkózou. Navrh tedy, že záznam pochází ze soustroví Nová země, neboť tamní obyvatelé často řeší problémy s ledními medvědy vkrádajících se do lidských bydlí a často takové medvědy uspávají.

Tato chlapecká rošťárna se může na první pohled jevit neškodně, samozřejmě až na zřejmé riziko roztrhání sprejera ledním medvědem, odborníci ale varují, že medvědovi jeho nedobrovolné tetování uškodí více než pouze esteticky. Bílý kožich ledních medvědů jim ve sněhu slouží jako kamufláž nezbytná k lovení a tím pádem i obstarávání obživy. S narušením této kamufláže by medvěd nyní mohl mít problémy sehnat potravu. Na druhou stranu lední medvědi se živí nejenom kořistí ulovenou na pevnině ve sněhu, ale i vodnímy bestiemi jako jsou tuleni, narvalové, mroži atd. Doufejme tedy, že lokalita zmíněného T-34 medvěda skýtá i tyto možnosti a medvěd bude ochoten upravit svůj jídelníček.