Video placeholde
Pietní místo Karla Gotta nad Bertramkou
Pietní místo Karla Gotta nad Bertramkou
Pietní místo Karla Gotta nad Bertramkou
Pietní místo Karla Gotta nad Bertramkou
Pietní místo Karla Gotta nad Bertramkou
8
Fotogalerie

Nové poutní místo v Česku: Prostranství před Gottovou vilou na Bertramce zaplnily tisíce svíček

Vlídné tváře dospělých, zarmoucené tváře postarších a rozzářené oči dětí, šepot, škrtání zapalovačů, cvakání telefonů doprovázené záblesky foťáku, občas reportéři či fotograf skládající stativ. „Tati, koukej, když jsme tu byly minule s mamkou, tak ty svíčky byly teprv k tomu autu,“ šeptá dívka v doprovodu tatínka. „Uděláme si selfíčko s těma svíčkama,“ vybízí muž svou partnerku a pár se začne štelovat do záběru. Taková atmosféra panuje každý večer před vilou Karla Gotta nad Bertramkou a svíčkové moře pomalu zalévá sousedství.

Navštívit pietní místo vyjadřující úctu a vzpomínky na hudebního mistra, zhlédnout záplavu svíček a pořídit fotku do storíčka se vydává čím dál tím víc lidí. Jejich motivace se rozpíná po celé škále mravnosti od upřímných kondolentů zapalujících svíčky, rodiče s dětmi dostávajících lekci o životě, smrti a úmrtných ceremoniálech naší společnosti, přes čumily a vyhledávače nových senzací, až po vtipálky trousící poznámky typu: „Nevidím tu průjezd pro hasiče o minimální šířce 6 metrů.“

Děti nadšeně zapalují svíčky a plamínky v jejich očích tančí valčík, když mohou přidat další kelímek se svíčkou do tak již enormního moře plamínků, kytic, vzkazů a fotek. „Já jsem zvědavej, kolik tu toho bude zejtra, když se to od včera zvětšilo o tolik.“ Doufá chlapec, zatímco jeho rodiče zasněně koukají do oceánu svíček, a předpokládejme, vzpomínají na pana Gotta.

Bertramka se úklidu dočká v pondělí

„V souvislosti s tímto pietním místem jsme nezaznamenali žádné problémy ani žádné konflikty či incidenty nebo stížnosti. Přestože na místo dochází každý den možná tisíce lidí, tak jsme neřešili žádný problém,“ říká mluvčí policie Eva Kropáčová. Úklidová firma pietní místo odklidí až v pondělí.

Karel Gott zemřel ve své vile nad Bertramkou 1. října 2019 v noci. Zpráva o jeho úmrtí se dostala na veřejnost druhý den dopoledne a téměř okamžitě poté se ulice před jeho domem začala plnit lidmi, kteří chodník systematicky pokrývají kondolenčním materiálem. Toto krásné gesto, které plácek před domem Karla Gotta proměnilo v kouzelnou pietní svatyni, se ovšem pomalu mění na něco jiného, zpopularizovaného.

Vše o Karlu Gottovi se dočtete v našem speciálu >>>