Video placeholde
V Izraeli budou pěstovat marihuanu na první plně automatizované farmě.
V Izraeli budou pěstovat marihuanu na první plně automatizované farmě.
V Izraeli budou pěstovat marihuanu na první plně automatizované farmě.
3
Fotogalerie

Revoluce v pěstování marihuany: V Izraeli vypěstují trávu roboti a umělá inteligence

Kibuc Dan na severu Izraele, nedaleko u hranic se Sýrií, se proslavil po světě výrobou kaviáru, který je podle některých špičkových šéfkuchařů vůbec nejlepší na světě. Teď zde společnost Seedo připravuje první plně automatizovanou farmu na výrobu marihuany na světě, ve které nehrají hlavní roli lidé, ale roboti a umělá inteligence. Podle Izraelců by to mělo znamenat revoluci při legální výrobě marihuany pro léčebné účely.

Seedo je start-up, který se začal myšlenkou plně automatizované farmy na výrobu marihuany zabývat v roce 2017. Plány už pokročily hodně daleko a teď se připravuje celoroční výroba trávy, která je zde legální, když se jedná o použití pro léčebné účely.

„Vstupujeme do nové éry pěstování marihuany pro léčební účely. Navíc víme, že poptávka po produktech bez jakýchkoli pesticidů se bude nadále zvyšovat,“ uvedl v březnu generální ředitel společnosti Seedo Zohar Levy.

Izraelské úřady nedávno schválily vývoz tohoto produktu. Jeho výhodou má být podle firmy Seedo zcela neproblematická výroba po celý rok a naprosto stálá kvalita. Tu zabezpečuje plná automatizace a vyspělé technologie, včetně využití robotických systémů s umělou inteligencí. Vše je kontrolováno pomocí mobilní aplikace.

Kibuc Dan se nachází v Horní Galileji u hranic se Sýrií. Dnes v něm bydlí kolem 750 obyvatel a proslul velmi kvalitní zemědělskou produkcí, chovem ryb a výrobou kaviáru, který se vyváží do Ruska, USA, Japonska, Kanady, Singapuru a některých zemí Evropy.

Dan byl založen v roce 1939 a navazuje svým jménem na stejnojmenné židovské sídlo, které je zmiňované v Bibli, jehož zbytky se dochovaly na místě nazývaném Tel Dan, které je jen několik stovek metrů od současného kibucu. Ten původně před druhou světovou válkou založili Židé z Rumunska, Maďarska a Polska. Na okraji kibucu Dan je muzeum Menachema Usiškina, u kterého začíná známá turistická Izraelská stezka, která končí až u Rudého moře.