Slovenská rocková kapela Metalinda nahrála zdařilou verzi české národní hymny

Slovenská rocková kapela Metalinda nahrála zdařilou verzi české národní hymny Zdroj: Metalinda.sk

Slovenská kapela nahrála rockovou verzi české hymny. Je překvapivě zdařilá

Jednu z nejzdařilejších rockových podob české národní hymny Kde domov můj představila v druhé polovině dubna známá slovenská skupina Metalinda. Na rozdíl od jiných je to verze elegantní, zpěvák Andy Hudák má dobrou češtinu a kapela k naší nejznámější písni přistoupila s respektem. Českou republiku skupina Metalinda navíc chválí a její zpěvák dokonce tvrdí, že se u nás „cítí jako doma“.

Na rozdíl od jiných experimentů přistoupila Metalinda k české hymně s naprostým respektem a úctou. Jen jí podala v rockovém provedení. Velkou výjimkou oproti jiným verzím je také to, že zazpívala i druhou sloku, která se nezpívá a nezná ji ani většina Čechů.

Naše hymna je součástí nové desky Metalindy, která se jmenuje „Moja hviezda žije“. Je na ní 16 skladeb a čtyři bonusy – česká a slovenská hymna, hymna města Turčianske Teplice a hymna, kterou skupina nahrála pro slavného výrobce motorek Harley Davidson.

„Česká hymna je krásná, má pompézní, velkolepý text Josefa Kajetána Tyla, který zdůrazňuje krásu české země. Při jejím zpěvu v studii jsem cítil hrdost a úctu, protože Česká republika je mi blízká, cítím se tam jako doma… Podstatné je to, abychom byli na výsledek své práce hrdí, abychom zachovali odkaz hymny, aby nám to lidé uvěřili…“ řekl k nahrávce zpěvák Metalindy Andy Hudák.

Dvě sloky

Je zajímavé, že podobná slova říkají Slováci, ale Metalinda nahrála svoji verzi české hymny skutečně citlivě. Zde je plná verze české národní hymny Kde domov můj i s druhou slokou, která není veřejnosti tak známá:

Kde domov můj,
kde domov můj?
Voda hučí po lučinách,
bory šumí po skalinách,
v sadě skví se jara květ,
zemský ráj to na pohled!
A to je ta krásná země,
země česká, domov můj,
země česká, domov můj!

Kde domov můj?
kde domov můj?
V kraji znáš-li Bohu milém
duše útlé v těle čilém,
mysl jasnou vznik a zdar,
a tu sílu vzdoru zmar?
To je Čechů slavné plémě,
mezi Čechy domov můj,
mezi Čechy domov můj!