Video placeholde

Vypálili pákistánští muslimové kostel v odvetě za novozélandské mešity? Odpůrci islámu naletěli fake news

Několik dní po teroristickém útoku australského nacionalisty na mešity na Novém Zélandu se v prostředí českých antiislámských diskuzních skupin začalo šířit krátké video, které má údajně ukazovat odvetnou mstu pákistánských muslimů, kteří prý v odvetě za masakr na Novém Zélandu vyplenili a zničili kostel v Pákistánu. Celá tato věc je ovšem podvrhem a fake news již naletěli nejen čeští antiislamisté.

Video zveřejnila arabskojazyčná facebooková stránka vystupující pod přezdívkou Město Mosul. Jestli je tato stránka zdrojem dezinformace nebo ji pouze zprostředkovaně šíří, to se mi nepodařilo zjistit. Ovšem faktem je, že u krátkého videa má tato stránka v arabštině napsáno, že se má údajně jednat o útok muslimů v Pákistánu na kostel v odvetě za masakr muslimů v mešitách na Novem Zélandu.

Video zveřejnila arabskojazyčná facebooková stránka vystupující pod přezdívkou Město MosulVideo zveřejnila arabskojazyčná facebooková stránka vystupující pod přezdívkou Město Mosul|Facebook

Jak ovšem u samotného videa upozorňují někteří diskutující v arabštině, jde o lež. Ve skutečnosti je video z roku 2013 a ukazuje barbarský útok fanatických muslimů (sympatizantů hnutí muslimského bratrstva) na kostel v Egyptě. Facebooková stránka Město Mosul zveřejnila toto fake video v sobotu a do této chvíle (tj. psaní tohoto článku) video vidělo přes 165 tisíc lidí.

Přestože mohou lidé, kteří neumějí arabsky, této manipulaci snadno podlehnout, jde o manipulaci dětinsky amatérskou. Záběry na ničení kostela v Egyptě v roce 2013 totiž vidělo tolik lidí, že byla jen otázka času, než někdo na manipulaci upozorní – a to se také stalo. Bohužel se tak opět potvrdilo, jak snadno v dnešní době lidé podléhají nepravdivým zprávám.