Video placeholde

Podívaná za 1,7 milionu. Podívejte se na celý záznam pražského novoročního ohňostroje

Novoroční ohňostroj dnes připomněl v Praze téma svobody a sametové revoluce, od níž letos v listopadu uplyne 30 let. Ohňostroj byl v 18:00 odpálen z Letenské pláně. Desetitisíce lidí při něm zaplnily ulice Prahy a rovněž mosty přes Vltavu. Na některých místech měly problémy s průjezdem osobní automobily a na chvíli se zastavily i některé tramvaje.

Ohňostroj trval téměř 11 minut a Praha za něj zaplatila 1,7 milionu korun. Světelná show ukázala pět obrazů, každý znázornil jednu etapu cesty ke svobodě v roce 1989. První pyrotechnika byla odpálena v 18:00 z Letenských sadů v prostoru metronomu.

Jednotlivé obrazy, které nesly názvy Modlitba, Holé ruce, Jednota, Zakázané ovoce a Svoboda, i zvukový doprovod byly připraveny tak, aby evokovaly vzpomínky spjaté se sametovou revolucí. Příběh je pojat jako vyprávění otce, který popisuje osobní zážitky z roku 1989 své dceři. Celkem bylo odpáleno 4033 ran a váha odpáleného materiálu byla zhruba čtyři tuny.

Vedení magistrátu opět zvažovalo tichý ohňostroj s ohledem na domácí mazlíčky a volně žijící zvířata, protože je hlasité rány stresují. Magistrát před loni oslovil odborníky, podle nich to však vzhledem k rozsahu show není reálné, psalo se v loňském materiálu předloženém radě hlavního města.

V posledních letech se náklady na ohňostroj pohybovaly kolem jednoho milionu korun. Do výběrových řízení se většinou hlásili maximálně dva uchazeči. Podle magistrátu to způsobilo zvýšení ceny za novoroční ohňostroj 2019. Za podobnou částku jako tentokrát pořádal magistrát ohňostroj již v minulosti, v roce 2013 a 2005 za 1,5 milionu, v roce 2004 za 1,7 milionu a v roce 2003 za 1,6 milionu korun.

Videomapping 2020 na budově Národního muzea místo novoročního ohňostroje >>>