Video placeholde

Jak poznáte dobrou slivovici? Dívejte se, poradí vám její známý výrobce Martin Žufánek

Letošní úroda švestek je v celé republice požehnaná a podle výrobců se můžeme těšit na hodně dobré pálenky. Jak má ale chutnat skutečně dobrá slivovice? Recept má na to u nás v podstatě každý. Co ale říká Martin Žufánek, jeden z největších odborníků v zemi, který je současně spolumajitelem známého rodinného lihovaru v Boršicích u Blatnice nedaleko Uherského Hradiště? Podívejte se na video.

Podle Martina Žufánka si při degustace slivovice máme nalít pouze 2 až 3 centilitry nápoje do skleničky tulipánového tvaru, jejíž zužující se komínek dokáže koncentrovat vůně, o které nám nejvíce jde.

„Nalejte si, pak přičichněte. Musíte cítit zdrojovou surovinu, v tomto případě švestky. Kromě švestek můžete cítit také mandlový tón, který je z pecek. Jsem velký příznivec pecek. Slivovice, která je vydestilovaná z nevypeckovaného ovoce, je vždy lepší, než z toho vypeckovaného. Mandlová chuť prostě k tomu patří,“ říká Žufánek.

Jak upozorňuje, neměli bychom u toho cítit nic, co by připomínalo nějakou chemickou látku. „Když se napijete, tak cítíte, jak vám teplo proudí trubkami a prohřívá vaše ústrojí, to je dobře,“ dodává pan Žufánek.

Slivovice Žufánek má 50 procent a i když se jí napijete při pokojové teplotě, neměla by vás nijak škrábat v krku, nemá vás takzvaně zlomit. Lepší je ale pít slivovici když má kolem 18 stupňů.

Do slivovice se nemá pouštět takzvaný vyšší alkohol, kterému se říká ocas. To do dobré slivovice nepatří, bohužel někdo ho tam při pálení dává. „Dobře udělaná slivovice vás musí především bavit a stará slivovice z archivu je pak učiněné dobro,“ dodává Martin Žufánek.

Velký rozhovor s Martinem Žufánkem o dobrém pití, ale i české politice, si můžete přečíst v novém vydání tištěného Reflexu.

Reflex 37/2018Reflex 37/2018|Archív